За Конституцію в Саудівській Аравії — Коран, за карний кодекс — шаріат

1
Для перегонів у Саудівській Аравії обирають особливу породу верблюдів – ал-хаджін. Це худорляві та рухливі тварини, які дуже відрізняються від неповоротких верблюдів, яких використовують для перевезення вантажів
11.04.2009
Оцініть статтю: 
(233 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

«20 хвилин», 10.04.2009

Саудівська Аравія — одна з трьох держав у світі, названих на честь правлячої династії. Тепер цим королівством управляє син засновника країни Абдалла ібн Абдель Азіз аль-Сауд. Усі міністри — члени королівської родини, розповідає тернополянка Людмила (29 років).

Родина її чоловіка, палестинця Хішама Аль-Рамлаві, більше 30 років живе в Саудівській Аравії.

— Те, що країна дуже багата, впадає в око відразу. Величезну різницю між Україною і Саудівською Аравією помічаєш, як тільки сходиш з трапа літака, — каже Людмила. — Однак особливо це відчутно, коли повертаєшся додому. Перше, що “дається взнаки” в Україні — злітна смуга. Через вибоїни та ями літак так трясе, що ти зупинки дочекатися не можеш...

Обличчя закривають нікабомКонституцією цієї найбільшої на Аравійському півострові держави є Коран, карним кодексом — шаріат. Закон грунтується на ісламському праві.

В одязі жителі Саудівської Аравії дотримуються національних традицій і канонів Ісламу. Чоловіки носять довгі сорочки з вовни чи бавовни. Традиційний головний убір — гутра. У холодну пору року поверх сорочок одягають бішт — накидку з верблюжої вовни, найчастіше — темних тонів. Щоб вийти з дому, саудівська жінка має прикрити тіло абайєю, одягнути на голову хустину і закрити обличчя нікабом.

— Чи не найбільше мене здивувало їхнє ставлення до чистоти, — пригадує українка. — Чистота в Ісламі — на першому місці, це їхній стиль життя. Коли прогулюєшся містом і зустрічаєш чоловіків в білосніжному одязі, скільки не намагайся, плямки не побачиш! Такі ж чистюлі і жінки, і діти.

У сім’ї є хоча б одне авто

За обсягами видобутого та експортованого “чорного золота” королівство посідає першу сходинку у світі. Відтак літр бензину там дешевший, ніж пляшка води.

— Саудівці кажуть: машина — це не розкіш, а засіб пересування. У кожній сім’ї є хоча б один автомобіль, — розповідає Людмила. — Зрештою, життя у цій країні без машини неможливе. Із “допоміжного” транспорту в містах — лише таксі. А про маршрутки там і не чули.

Саудівська Аравія донедавна залишалася єдиною країною у світі, де жінкам будь-якої національності забороняли сідати за кермо.

— Нещодавно у великих містах — столиці Ер-Ріяді, Даммамі та Джидді — жінкам дозволили керувати авто, але за умови, що поруч із ними сидітиме родич, який досягнув повноліття і має права. Наприклад, це може бути батько, чоловік чи син, — пояснює тернополянка. — Ви запитаєте, для чого це потрібно? Все дуже просто: у разі порушення правил дорожнього руху жінці-водію не доведеться спілкуватися з міліціонером. Це за неї зробить родич.

У дуже заможних родинах і сім’ях середнього статку є “домашні” водії. Вони за відсутності чоловіка возять жінок, куди їм потрібно.

Через 5-7 годин після пологів — додому

— Майже кожна саудівська родина має хатніх робітників. Зазвичай це — філіппінці, індонезійці чи емігранти з африканських країн, — продовжує Людмила. — Якщо сім’я багата, вона має і водія, і хатню робітницю, і няню. Якщо ні — лише одну служницю. Якось ми з чоловіком ходили в гості до знайомих, то на кухні у них працювали три робітниці.

Іноземці в королівстві заробляють вдвічі менше за корінних жителів. Так, лікар може отримувати від 1 до 5 тисяч доларів, навіть 12, залежно від спеціалізації і наукового ступеню. Медик, який працює лише перший рік, у середньому отримує тисячу доларів на місяць, медсестра — 600. Їхню кваліфікацію перевіряють щороку, відповідно, після цього можуть збільшити зарплату.

— Пологи в державних клініках зробили віднедавна безкоштовними. Якщо ускладнень немає, то через 5-7 годин після народження дитини жінка йде додому, — зауважує українка. — Якщо вона хоче залишитися в клініці довше, потрібно заплатити — 300 чи 500 доларів за день.

Пологи у приватній клініці “тягнуть” від 500 доларів і вище.

Температура влітку 50°C

Близько 90% населення королівства — етнічні араби. Також є філіппінці, єгиптяни, пакистанці, афганці, індуси. 99% жителів сповідують Іслам. Частка християн доволі незначна, здебільшого це бізнесмени, медики та архітектори з Європи.

Державна мова — арабська, проте говірок не бракує. Наприклад, корінне населення розмовляє на діалекті “сауді”. Своя мова — у палестинців, індусів.

— Багато людей у королівстві знають англійську — від медсестри у клініці до персоналу в магазині, — продовжує жінка. — Написи на всіх продуктах і дорожніх знаках — зазвичай двомовні: арабською та англійською.

Аравійський півострів — одне з тих рідкісних місць на планеті, де температура влітку перевищує 50°C. Сніг випадає тільки в горах Джізан, на заході країни, та й то — не щороку.

— Біля Червоного моря дуже висока вологість. Коли виходиш з літака, опиняєшся наче в сауні. Повітря таке, що, видається, його можна різати ножем, — пригадує Людмила. — Ми живемо поблизу столиці Ер-Ріяда. Взимку позначки термометрів там опускаються до +10-15°С. Для місцевих це ще те випробування! При вологості всього 8% холод переносити дуже важко. Спека, навпаки, — маловідчутна.

Опади у Саудівській Аравії — рідкість. Тому жителі дуже радіють дощу.

— У лютому-березні в районі Ер-Ріяда була піщана буря. Таке трапляється щороку, — продовжує тернополянка. — У цей період складно людям з бронхіальною астмою, хворобами легень.

Фініки для них “другий хліб”

Основна національна страва саудівців капса припала українці до смаку. Її готують з дієтичного довгастого рису-басматі, м’яса і мигдальних горішків.

— Інша місцева страва — запечене під землею м’ясо. Щоб приготувати “манді”, в піску викопують яму й розпалюють у ній багаття, — пояснює наша героїня. — Коли на дні залишаються самі вуглинки, над ними підвішують м’ясо, накривають тканиною і засипають піском. Все тушкується, як у духовці. Смакота - пальчики оближеш!

Фініки для саудівців — “другий хліб”. Ще б пак, крислата фінікова пальма зображена навіть на гербі королівства.

— Місцеві дуже люблять зелену чи білу, змелену з кордамоном, саудівську каву. Зерна вони не смажать, а просто сушать. На смак саудівська кава дуже гірка, тому п’ють її лише з фініками, — зауважила Людмила.

Зате їхній чай - дуже солодкий. Коли тернополянка познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком, то пила чашку чаю з однією ложкою цукру, тепер додає три.

Саудівці надають перевагу баранині. Свинину не вживають взагалі, в Ісламі вона — нечиста тварина. Густі супи — шорби — зачерпують не ложками, а хлібом.

— Парадокс: автомобілі в Саудівській Аравії значно дешевші, ніж у нас! Ціни на електроніку та апаратуру — на рівні українських. Мовчу про одяг і продукти, — додає тернополянка. — Мені видається, що настільки дорогу країну, як наша, ще треба пошукати!

На карті Європи замість України — Русія

Саудівську Аравію нерідко називають “країною двох мечетей”. Йдеться про Мекку і Медіну — два священні міста Ісламу.

— Жінка не може сама в’їхати на територію країни. Поруч має бути близький родич, наприклад, чоловік, батько чи дядько, — продовжує Людмила. — Єдиний виняток — паломництво до святих місць: омра чи хадж. Тоді жінка може перетнути кордон з групою таких же прочанок.

Хадж до міста Мекки, де народився пророк Мухамед, та її околиць кожен правовірний мусульманин повинен здійснити хоча б раз у житті. Після виконання цього ритуалу людина повністю очищується від гріхів.

— Саудівська Аравія, по суті, — закрита країна. Потрапити туди туристу майже неможливо, — зауважила тернополянка. — Правителі бояться проституції та нелегальних робітників — у них все повинно бути під контролем.

Втім, про нашу державу, як пересвідчилася Людмила, в Саудівській Аравії зовсім нічого не знають.

— Коли я побачила їхній шкільний підручник з географії, то була, м’яко кажучи, шокована! Уявіть: зображена карта Європи — є Франція, Великобританія, інші країни і... Русія. Ні України, ні Молдови, ні Білорусі, а лише суцільна пляма на місці 15 республік колишнього Радянського Союзу! — пригадує жінка.

Назва столиці королівства Саудівської Аравії Ер-Ріяда перекладається з древньої арабської як “місто садів і дерев”

Оригінал новини на сайті «20 хвилин»

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.