Названо лауреатів премії імені Бекира Чобан-заде - 2008

Названо лауреатів премії імені Бекира Чобан-заде - 2008
Названо лауреатів премії імені Бекира Чобан-заде - 2008
02.06.2008
Оцініть статтю: 
(184 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Днями комісія із присудження премії імені кримськотатарського поета, письменника і вченого-мовознавця Бекира Чобан-заде назвала лауреатів 2008 року.

Рішенням комісії цього року премія присуджена в шести із семи оголошених номінацій.

Так, у номінації «За кращу книгу (або цикл) поетичних творів кримськотатарською мовою» премія присуджена Шер’яну Алі за збірку віршів «Екі дюнья арасинда» («Між двох світів»).

В номінації «За кращий прозаїчний (у тому числі публіцистичний) твір кримськотатарською мовою» премію вручили Аблязізу Велієву за три виданих томи з п'ятитомної серії «Киримтатарлар екінджі Дюнья дженкінде» («Кримські татари в Другій Світовій війні»). Том 1 - «Фашизм махбюслері» («В'язні фашизму»), том 2 - «Караманлар ольмейлер» («Герої не вмирають») і том 3 - «Дженк офіцерлері» («Офіцери війни»).

В номінації «За кращу наукову працю з кримськотатарського мовознавства (підручник, словник), дослідження в області кримськотатарського літературознавства, літературно-критичні твори» премія дісталася Сейрану Усеінову за «Російсько-кримськотатарський, кримськотатарсько-російський словник».

В номінації «За кращі поетичні переклади кримськотатарських авторів на інші мови, а також інших авторів на кримськотатарську мову» премію вручили Ользі Голуб’євой за книгу перекладів із кримськотатарської поезії «Севгі багчасинда» («В саду любові»).

В номінації «За кращі твори, публікації, дослідження, що відбивають минуле, сьогодення і майбутнє Карасувбазару (Білогорська)» володарем премії став Раміз Нетовкін за графічний альбом «Карасувнин» дьорт кошесі» («Околиці Карасувбазару»).

В номінації «За краще дослідження в області історії, етнографії і мистецтвознавства Криму» премію присудили викладачеві КІПУ Наріману Абдульваапу за «Покажчик рукописних і стародрукованих книг, переданих в 1976 році з Бахчисарайського історико-археологічного музею в Державну Публічну бібліотеку імені М.Є. Салтикова-Щедріна».

Члени комісії не визначилися лише в номінації «За популяризацію творчості Бекира Чобан-заде в області літератури й мистецтва», у якій номінувалися Сафтер Нагаєв з повістю-есе «Іште сана, чобан-оглу» («От тобі й син чабана») і художник Рустем Емінов, який написав портрет великого поета.

Минулого року лауреатами премії, засновником якої є кримськотатарський меценат Ресуль Веліляєв, стали: Шакір Селімо, який одержав її за поетичний збірник «Киримнаме» і доктор філологічних наук, професор Ісмаіл Керімов за підготовку до видання збірки творів історика, етнографа і письменника Османа Акчокракли.

Премія імені Бекира Чобан-заде є єдиною премією, яку вручають за дослідження в області кримознавства і вивчення культури й мистецтва кримських татар. Призовий фонд премії цього року становить 35 тисяч гривень.

За матеріалами Crimean.org

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.