Виставка ісламської каліграфії проходить у Лахорі

1
Картина майстра каліграфії Саіми Ашфак
14.09.2009
Оцініть статтю: 
(172 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Більше 150 зразків коранічної каліграфії демонструються у ці дні у виставковому залі «Альхамра» пакистанського міста Лахор. Цінителі мусульманського мистецтва каліграфії стікаються сюди, щоб помилуватися віршами Корану, написаними на полотнах різними кольорами - від сріблястого до сірого.

В експозиції, організованій Радою мистецтв провінції Пенджаб, представлені роботи 71 майстра, повідомляє Іслам для всіх з посиланням на nation.com.pk.

У понеділок директор Ради Гулам Мустафа представив виставку, яка, за його словами, свідчить про «відродження арабської каліграфії» і сприяє популяризації ісламських цінностей.

У відкритті виставки також взяли участь викладачі з Національного коледжу мистецтв і визнані майстри каліграфії, у тому числі Саіма Ашфак, Абдул Вахід та інші.

Їхні роботи виконані різними шрифтами: тулс, накш, куфі, насталік і тугра.

Виступаючи перед глядачами, художниця і майстер каліграфії Саіма Ашфак сказала, що використала яскраві і світлі кольори, у тому числі червоний і зелений, щоб передати власне бачення прекрасного, ці кольори дозволили їй передати відчуття глибини і унікальності.

За словами іншого художника, Назіра Анвара, композиції Саіми, творчість якої навіть на самих ранніх етапах удостоювалося високих оцінок, захоплюють уяву не лише простих глядачів, але й відомих майстрів каліграфії.

Художники доклали всю свою майстерність, щоб продемонструвати досягнення у коранічній каліграфії. Більшість із них у своїх роботах взяли на озброєння зразки традиційного мистецтва, що використовувалося в ісламській архітектурі, зокрема у розписах мечетей та інших будівель, ще в самий ранній період історії ісламу.

Художники відзначили, що каліграфія є важливим елементом будь-якого ісламського витвору мистецтва і відіграє особливу роль в ісламській архітектурі, ось чому так важливо розбиратися в архітектурному стилі, вивчаючи різні стадії розвитку ісламської архітектури і архітектурної каліграфії.

За матеріалами Іслам для всіх

Посилання на тему:

Всесвітній конкурс каліграфів відроджує класичне мистецтво письма

В Абу-Дабі проходить виставка унікальних творів ісламського мистецтва

Японський вчений перетворився на арабського каліграфа

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.