Бахчисарайський Ханський палац може увійти до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

1
Бахчисарайський палац - єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури.
18.02.2011
Оцініть статтю: 
(252 оцінки)
Теги: 
oksana
Зображення користувача oksana.

Ханський палац у Бахчисараї може виявитися першим об'єктом культурної спадщини кримських татар, включеним до списку ЮНЕСКО. Про це повідомив директор установи Євген Петров у ході наради з питання розвитку заповідників у автономії, що відбулася у Раді міністрів під головуванням заступника глави кримського уряду Катерини Юрченко.

Одним із визначальних факторів у роботі Бахчисарайського історико-культурного заповідника є процес номінації Ханського палацу до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Директор заповідника повідомив, що процес почався у 2003 р. після внесення пам'ятника до Національного попереднього переліку пам'яток України для внесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Порядок номінаційної процедури передбачає попереднє проведення реставраційних робіт.

Згідно з робочим планом, подача номінаційних документів запланована на осінь 2011 року.

«До 1 вересня 2011 року в ЮНЕСКО необхідно представити досьє, в яке буде включено план управління територіями та об'єктами заповідника, звіти з моніторингу об'єктів Ханського палацу», - поінформував Євген Петров, зазначивши, що включення палацу до цього списку дасть йому можливість отримувати фінансову підтримку з фонду ЮНЕСКО.

При цьому, як повідомив директор заповідника, також необхідно створити Державну комісію при об'єкті, яка буде вести «нагляд за його гідним представленням». У свою чергу, Катерина Юрченко зазначила, що уряд Криму готовий надати допомогу у вирішенні цього питання.

Пам'ятник історії та культури загальносвітового значення

Початок процедури включення Бахчисарайського Ханського палацу до Списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО підтверджує статус заповідника як пам'ятника історії та культури загальносвітового значення.

Ханський палац у Бахчисараї було збудовано як родову резиденцію династії Гераїв - правителів Кримського ханства. Протягом двох з половиною століть (з 1532 до 1783 р.) Бахчисарайський палац слугував центром політичного, духовного і культурного життя держави кримських татар.

Не менш значимим палац є і сьогодні. Перш за все - це національна святиня кримськотатарського народу. Займає він чільне місце і у світовій літературній традиції.

Бахчисарайський палац - найважливіший історичний пам'ятник епохи Кримського ханства, єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури, а також унікальний для Європи (поряд із палацами Альгамбра в Іспанії і Топ-Капи в Європейській Туреччині) цілісний палацовий комплекс близькосхідного цивілізаційного кола.

За матеріалами QHA і hansaray.org.ua

Посилання на тему:

Євросоюз готовий підтримати патронат ЮНЕСКО над Ханським палацом у Бахчисараї

Швеція може поповнити колекцію Бахчисарайського палацу пам'ятками часів Кримського Ханства

Виставка «Скарби ЮНЕСКО» в Бахчисараї

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.