Телекомпанія Аль-Джазіра знімає фільм про депортацію кримських татар

Телекомпанія Аль-Джазіра знімає фільм про депортацію кримських татар
26.08.2011
Оцініть статтю: 
(171 оцінка)
Теги: 
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

У Криму почалася робота над 50-хвилинним документальним фільмом про депортацію, який знімає телекомпанія Аль-Джазіра-Тюрк. Автор фільму, журналіст Ахмет Севен уже прибув у Крим і провів тут перші зйомки, передає інформагентство QHA.

Згідно сценарію, фільм складатиметься із трьох частин «Депортація», «Арабат», «Повернення». Увагу у фільмі сфокусовано, у першу чергу, на учасниках і очевидцях подій тих трагічних років майже 70-річної давнини.

Серед героїв фільму народний виконавець Нафе Яг'яєв, дервіш Аліфе Яшлавська, письменник Рустем Муеддін, свідки депортації 92-річна Фатма Аметова, а також Ресміє Юнусова та ін.

Однак у фільмі фігуруватимуть не лише герої, а й експерти, до числа яких увійшли голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемільов, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, професор Віктор Ганкевич та ін.

У фільмі також буде відображена позиція й тих, хто часто виступає проти кримських татар, зокрема, представників проросійських політичних партій і громадських організацій.

У ході заходів планується масштабна поїздка представників громадськості на Арабатську стрілку місце, де розігралася одна з найстрашніших трагедій депортаційного процесу, яка, на жаль, дотепер залишається у пам'яті нащадків на рівні версії й не має свого документального підтвердження.

Історія про затоплення баржі у 1945 році з нещасними забутими жителями сіл Арабатської стрілки дотепер хвилює розум дослідників і журналістів, але досконального підтвердження цьому немає. Журналіст Ахмет Севен знову звертається до цієї теми поминання жертв трагедії й планує розповісти про неї.

Аль-Джазіра

Аль-Джазіра (араб. الجزيرة‎‎) міжнародна арабомовна телекомпанія зі штаб-квартирою у Досі, столиці Катару. Створена у 1996 році за вказівкою еміра Катару.

Телекомпанія Аль-Джазіра-Тюрк є дочірньою телекомпанією всесвітньо відомої компанії Аль-Джазіра (Катар), яка нині віщує арабською й англійською мовами. Сьогодні Аль-Джазіра це десять телекомпаній, аудиторія яких нараховує близько 50 мільйонів чоловік. Телеканал Аль-Джазіра-Тюрк (Туреччина) почне своє віщання у листопаді 2011 року.

Фільм про депортацію буде показаний по таких каналах, як Аль-Джазіра, Аль-Джазіра-Тюрк, Аль-Джазіра-Балкани, Аль-Джазіра-Бельгесель.

Планується переклад фільму про депортацію, основна версія якого буде зроблена турецькою мовою, на англійську мову.

У Криму консультаційну й організаційну роботу з проведення зйомок проводить інформаційне агентство QHA.

Варто зауважити, що Аль-Джазіра звертається до теми кримських татар не вперше. У 2009 році напередодні чергової річниці депортації телекомпанія уже знайомила своїх глядачів із нелегкою долею кримськотатарських репатріантів.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

«Аль-Джазіра» зняла фільм про нелюдську працю донецьких шахтарів

Погляд «Аль-Джазіри» на проблему кримських татар

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.