Іслам в Україні
Published on Іслам в Україні (https://islam.in.ua)

Головна > Новини у країні > Історія кримськотатарського народу на сторінках кулінарної книги

Історія кримськотатарського народу на сторінках кулінарної книги

 Мусульманське свято Курбан-байрам у Криму
22.05.2019

У Києві на міжнародному фестивалі «Книжковий арсенал» 22 травня презентують книгу «Кримськотатарська кухня». Як стверджують автори, видання присвячене не лише рецептам й історії тих чи інших кримськотатарських страв. Книга розповідає історією народу крізь призму кулінарних традицій.

Як повідомляє Радіо Свобода, в ефірі денного ток-шоу на Радіо Крим. Реалії ведуча Олена Ремовська разом з українським гастрокультурологом, керівним директором видавництва «їzhak», автором ідеї створення книги «Кримськотатарська кухня» Оленою Брайченко і кандидатом історичних наук, автором книги Оленою Соболєвою говорили про етапи дослідницької роботи над цим виданням, а також про зміни, яких зазнала національна кухня кримських татар після депортації.

Попри те, що книга розповідає про їжу, Олена Брайченко вважає, що логіка її побудови й ідея полягають у тому, щоб не лише навчити готувати чебуреки, пиріг кубете або інші страви. Адже автори намагалися доступною для читача мовою розповісти про історію кухні і пояснити, що вона теж зазнає змін в умовах трансформації політичних процесів.

«Дійсно, у нас є розділ про те, як змінилася кримськотатарська кухня після депортації 1944 року. Я знайома з Оленою Соболєвою, тому була впевнена, що вона — саме той автор, який без зайвого пафосу, дуже професійно і свідомо підійде до справи, написавши правильний супровідний текст до страв. Такої книги українською мовою досі ще не було», — зазначила автор ідеї створення книги.

Автор книги Олена Соболєва розповіла, що вивчає кримськотатарську етнографію, народну культуру, різні аспекти побуту і святково-обрядові системи.

«І в обрядах, і в побуті так чи інакше мені доводилося записувати про їжу якісь фрагменти <…> Я робила записи ще під час роботи над своєю дисертацією про кримськотатарське весілля. Між 2004 і 2012 роками я їздила різними містечками і селами, розмовляла зі старожилами, шукала тих, хто був народжений у Криму або пам’ятає своє життя на півострові до депортації. Потім мої поїздки закінчилися, адже після анексії вільне відвідування Криму з метою запису етнографічних матеріалів — неможливе, на жаль», — зауважує пані Олена.

Олена Брайченко також зазначила, що кримськотатарський народ наділений неабиякою силою волі, яка спрямована на збереження основ своєї гастрономічної культури.

 

Теги: 
«Книжковий арсенал»
історія кримськотатарського народу
кримськотатарська кухня

Книги

  •  історія, культура, контакти. Якубович М.М., Кралюк П.М., Щепанский
    Татари Волині: історія, культура, контакти
  • Українські просвітителі та Іслам. Соломія Вівчар
    Українські просвітителі та Іслам
  • Не заросте травою поле бою. Юнус Кандим
    Не заросте травою поле бою
  • З історії геополітичної боротьби за території Росії, України, Білорусі та Балтії. Теймур Атаєв
    З історії геополітичної боротьби за території Росії, України, Білорусі та Балтії
  • Тадждід, іслях та цивілізаційне оновлення в ісламі. Мохаммад Хашім Камалі
    Тадждід, іслях та цивілізаційне оновлення в ісламі
  • Слуга Бога й людства – спадок шейха Мухаммада аль-Газалі. Бенауда Бенсаїд
    Слуга Бога й людства – спадок шейха Мухаммада аль-Газалі
  •  плацдарм для культурної реформи. Абдул-Хамід Абу Сулейман
    Світогляд Корану: плацдарм для культурної реформи
  • Сучасний підхід до Корану та Сунни. Під ред. Махмуда Аюба
    Сучасний підхід до Корану та Сунни
  •  авторитет Корану й статус Сунни. Таха Джабір аль-Альвані
    Відновлення рівноваги: авторитет Корану й статус Сунни
Всі книги

Лінк на джерело: https://islam.in.ua/ua/novyny-u-krayini/istoriya-krymskotatarskogo-narodu-na-storinkah-kulinarnoyi-knygy