З мінарета Джамі Ерен-Евлія знову звучить азан

Мінарет мечеті в Сімеїзі, яка була побудована більше ста років тому, наприкінці дев'ятнадцятого століття.
13.09.2010
Оцініть статтю: 
(326 оцінки)
eugen
Зображення користувача eugen.

9 вересня, після святкового намазу в селищі Чатал-Кая (Кішка), що в Ялті, відбулося відкриття відреставрованого Джамі Ерен-Евлія. Про це інформагентству QHA повідомив начальник управління з міжнаціональних відносин і міграції Ялтинської міської ради Заур Смірнов.

На церемонії відкриття були присутні міський голова Ялти Сергій Брайко, який привітав мусульман зі святом Ораза-байрам, жителі селища, гості з інших регіонів Ялти та ін.

З.Смірнов зазначив, що ініціаторами проведення реставрації мечеті, побудованої ще в кінці XIX ст., стали самі жителі селища Чатал-Кая і мусульманська громада Ерен-Евлія.

Фінансування реставраційних робіт проходило в два етапи. Перший етап – в 2007 році, вже після того, як мечеть була повернена кримським татарам, на цій історичній території проживала російськомовна сім'я. Для того, щоб звільнити будівлю мечеті і купити квартиру для цієї сім'ї, з бюджету ялтинської міської ради були виділені кошти. Другий етап фінансування відбувся з боку громадськості. Підприємці і жителі селища з числа кримських татар зібрали певну суму, на яку була проведена реставрація і побудований мінарет.

Тепер жителі селища Чатал-Кая можуть проводити службу у своїй мечеті, що вміщає 50–70 чоловік.

Зараз ця історична площа знаходиться під керівництвом мусульманської громади Ерен-Евлія.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

У Ялті мусульманам передали будівлю мечеті

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.