Німецький мусульманин відстояв у суді право молитися на перервах у школі

1
Хадж - це один з п'яти стовпів Ісламу.
1
На думку суду, учневі вдалося переконливо довести, що молитися п'ять разів на день у строго відведені для цього години є його релігійним обов'язком.
1
1
01.10.2009
Оцініть статтю: 
(359 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Рішення суду знадобилося для того, щоб дозволити німецькому учневі, що сповідує іслам, здійснювати обов’язкові щоденні молитви у школі. Відповідну скаргу 16-річного Юнуса М. (Yunus M.) проти берлінського Cенату задовольнив 29 серпня Берлінський адміністративний суд, дозволивши йому молитися один раз на день під час перерви і зобов'язав адміністрацію навчального закладу виділити йому для цих цілей відповідне приміщення.

Це перше рішення німецького суду з питання, що стосується права віруючих мусульман відправляти свої релігійні обряди у державних установах ФРН, пише Молодіжна правда.

На думку суду, учневі вдалося переконливо довести, що молитися п'ять разів на день у строго відведені для цього години є його релігійним обов'язком, і незважаючи на те, що у разі крайньої необхідності окремі молитви можуть бути об'єднані в одну, повністю відмовитися від молитов він не може.

Суддя Уве Вегенер (Uwe Wegener) відзначив, що на мусульман у Німеччині також поширюється гарантоване Конституцією право на свободу віросповідання, при цьому воно стосується не тільки внутрішньої свободи - вірити чи не вірити, - але і свободи зовнішньої, тобто прояву своєї прихильності до тієї чи іншої релігії.

Крім того, молитви учня жодним чином не порушують принцип нейтралітету школи. У конкретному випадку суд не виявив і ескалації конфліктів у гімназії у зв'язку з молитвами школяра. За словами Уве Вегенера, подібна справа вперше вирішувалася у німецькому суді.

Це рішення привітали і представники євангельської церкви, повідомляє IslamNews. Як відзначив Фолькер Ястржембськи, прес-секретар євангельської церкви у Берліні, Бранденбурзі і Оберлаузітці, принцип нейтралітету школи не вступає у протиріччя з конституційним правом школяра на свободу віросповідання.

Управління освіти берлінського Сенату висловило з приводу рішення суду жаль: на їх думку, судді поставили свободу віросповідання вище принципу нейтралітету школи.

Берлінська влада має намір оскаржити це рішення у вищому адміністративному суді Берліна - Бранденбурзі.

Історія кофлікту

Конфлікт між Юнусом М., його батьками та адміністрацією берлінської гімназії Diesterweg триває вже два роки. Директор гімназії Бригіта Бурхарт (Brigitte Burchardt) заборонила тоді ще 14-річному учневі та його товаришам молиться на підлозі у шкільних коридорах під тим приводом, що це порушує світський характер освіти і нейтралітет школи.

Юнус М. і його батьки (мати - туркеня, батько – німець, який прийняв іслам) звернулися до суду, який у березні 2008 року задовольнив їхні вимоги, проте виніс лише тимчасове рішення, яке ще потребувало остаточного судового підтвердження.

За матеріалами Молодіжна правда і IslamNews

Посилання на тему:

У Німеччині планують запровадити викладання ісламу в школах

Мусульман у Німеччині виявилося більше, ніж вважалося

У Бундесвері чекають молодих мусульманок

Германія схвильована скандальними пропозиціями міністра внутрішніх справ

В Німеччині громадське телебачення розпочало трансляцію ісламських проповідей

Німецькі мусульмани об'єдналися в єдину організацію

Німецький суддя вирішила, що Коран дозволяє насилля над дружиною

ПРИКЛАД ІНТЕГРАЦІЇ: Християнський священик збирає кошти на будівництво мечеті, а мусульмани дарують цінний подарунок церкві

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.