Комісія ООН обговорить військові злочини «Ізраїлю» у секторі Газа

1
За даними правозахисників, у ході конфлікту загинуло близько 1400 палестинців.
15.10.2009
Оцініть статтю: 
(180 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Сьогодні Комісія з прав людини ООН у Женеві приступає до обговорення доповіді про військові злочини під час війни у секторі Газа у грудні 2008 - січні 2009 років.

Комісія, створена Радою з прав людини, що базується у Женеві, на чолі з південноафриканським суддею Річардом Голдстоуном, дійшла висновку, що й ізраїльські військові, і палестинські бойовики робили дії, що становлять військові злочини.

Більшість фактів доповіді, що свідчать про військові злочини, відносяться до дій «Ізраїлю». У звязку з цим ізраїльська влада заявила про те, що не визнає висновки комісії Голдстоуна, і розкритикувала доповідь як однобічну, повідомляють РІА Новини.

Арабські країни, у свою чергу, вважають підготовлений комісією документ виваженим і розглядають його як міжнародне визнання злочинів ізраїльської армії проти мирного населення сектора Газа.

«Це питання буде обговорене на відкритих дебатах 14 жовтня. Рада безпеки - це політичний орган, і ми не хочемо ніяких наступних юридичних кроків, на зразок звернення у Міжнародний карний суд. Ми хочемо обговорити це під час дискусії у Раді безпеки, у ході якої заявити про ту трагедію, яку пережив палестинський народ у Газі, про ті страждання, які він терпить зараз», - сказав постпред Лівії при ООН Ібрагім Даббаші.

Правозахисники закликають обидві сторони провести розслідування обставин конфлікту і попереджають, що, у противному випадку, автори доповіді звернуться у міжнародний трибунал у Гаазі.

Традиційне щомісячне засідання РБ ООН по близькосхідному питанні було назначено на 20 жовтня. Лівійська делегація від імені Групи арабських країн наполягала на терміновому скликанні окремого надзвичайного засідання винятково по доповіді Голдстоуна. У результаті члени РБ ООН дійшли до компромісу, згідно якого кожна з делегацій зможе висловитися щодо змісту доповіді у рамках регулярного засідання, яке вирішено провести на тиждень раніше.

У доповіді нагадується, що в ході бойових дій «Ізраїлю» у секторі Газа у період з 27 грудня 2008 по 18 січня 2009 року було вбито більше 1,4 тисячі палестинців, третина загиблих - діти.

ЇЇ автори відзначили, що ще до початку операції «Литий свинець» «Ізраїль» ввів блокаду сектора Газа, проводив систематичну політику по його ізоляції. У ході воєнної операції ізраїльської армії у секторі Газа були зруйновані будинки, фабрики, школи, лікарні, поліцейські дільниці та багато інших об'єктів інфраструктури. Роботи з їхнього відновлення відкладаються через тривалу блокаду сектора, що обмежує можливості доставки будматеріалів.

У травні цього року інша незалежна комісія на чолі з британцем Іаном Мартіном дійшла висновку про винність Ізраїлю у руйнуванні будинків і об'єктів у секторі Газа, що належать ООН.

Близькосхідний процес під загрозою

В «Ізраїлі» заявляють, що прийняття доповіді комісії Голдстоуна, з його не завуальованими погрозами звернутися до трибуналу, унеможливить поновлення близькосхідного мирного процесу.

Поновлення переговорів нова адміністрація США на чолі з Бараком Обамою уважає одним із пріоритетів своєї зовнішньої політики.

Однак, на думку аналитиків, надавати таку ж підтримку «Ізраїлю», як попередній республіканський уряд, новій американській владі буде не просто на тлі серйозних звинувачень у порушенні прав людини.

Як повідомляє із Женеви кореспондент Бі-бі-сі,саме з цієї причини США сподівалися, що обговорення доповіді буде відкладено на півроку.

Однак палестинські дипломати у Женеві, які спочатку погодилися з відстрочкою, наразилися на гнівну реакцію у Палестинській автономії.

Однією з основних тем обговорення, на якій наполягають палестинці, повинна стати ситуація навколо Східного Єрусалима. Палестинська сторона наполягає на поверненні цієї частини міста під свою юрисдикцію.

Тим часом, як повідомляє російська служба Бі-бі-сі,це питання навряд чи знайде підтримку з боку США та ряду європейських країн.

За матеріалами РІА Новини і Бі-бі-сі

Посилання на тему:

Новини

«Le Temps»: Палестинцям є за що ображатися на світ

Після бійні у секторі Газа на світ почали з'являтися діти із вродженими вадами

«Хамас» - це не «Аль-Каїда»

''Насильство у Газі було поширеною практикою''

Статті

Чи можуть влаштувати геноцид жертви голокосту?

Неспростовні факти про ХАМАС і війну в Газі

Бойню в Газі повинен розбирати міжнародний трибунал

Російський політолог: Боротьба палестинців - це боротьба за пріоритет цінностей християнства й ісламу над новим типом фінансового матеріалізму і фашизму

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.