Казахстан вперше випустить ісламські облігації

1
Ісламські фінансові інструменти будуть запроваджені у Казахстані відповідно до доручення глави держави до кінця 2009 року.
11.11.2009
Оцініть статтю: 
(122 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Міністерство фінансів Казахстану вперше в історії країни планує випуск ісламських облігацій (сукук). Про це повідомив голова держагентства по регулюванню діяльності регіонального фінансового центру Алма-Ати Аркен Аристанов.

«Пройшли переговори міністерства фінансів і HSBС щодо можливості випуску сукук від Мінфіну на міжнародних ринках», - сказав він журналістам.

«Потім ми сподіваємося, що вийдуть (випустять ісламські облігації - Ред.) такі компанії, як «КазАгро», «Продкорпорація» і, можливо, «Казпошта», - додав він.

За його словами, планується, що ці папери будуть доступні для інвесторів і в Казахстані. «Ми плануємо, що це буде подвійний лістинг», - уточнив він.

Говорячи про розвиток ісламського фінансування у Казахстані, А. Аристанов також нагадав, що до кінця поточного року планується відкриття у країні банку «Аль-Хіляль» (засновник - Al Hilal Bank з ОАЕ), який буде вести діяльність відповідно до норм шаріату.

Державна політика

Раніше з посиланням на АТ «Регіональний фінансовий центр Алма-Ати» повідомлялося, що ісламські фінансові інструменти (у тому числі сукук) будуть запроваджені у Казахстані відповідно до доручення глави держави до кінця 2009 року.

В умовах фактичного закриття західних ринків для казахстанських позичальників вони звертають увагу на Схід, придивляючись до такого інструмента, як ісламське фінансування, пише сайт «Ринки&Бізнес» з посиланням на «Інтерфакс-Україна»

Ряд великих казахстанських банків, серед яких БТА банк і Альянс банк, уже заявили про зацікавленість у розвитку таких інструментів.

На початку 2009 року у Казахстані були прийняті виправлення у Цивільний і Податковий кодекси, закон «Про банки і банківську діяльність» та ряд інших законодавчих актів з метою впровадження у країні інструментів ісламського фінансування.

Ці плани були підтримані Ісламським банком розвитку (ІБР), який заявив, що готовий надати Казахстану всю необхідну підтримку для розвитку інституту ісламського фінансування в республіці. «Це особливо важливо зараз, під час економічної кризи, тому що ісламські банки зарекомендували себе як стійкі в умовах економічної кризи», - відзначав раніше голова ІБР Ахмад Мохаммед Алі Аль-Мадані.

У країні вже створена перша компанія, що спеціалізується на наданні послуг відповідно до принципів і стандартів ісламського фінансування, - брокерська компанія Fattah Finance.

Довідка

Ісламське фінансування ґрунтується на принципах шаріату. Характерною рисою цього виду фінансування є те, що не дозволяється стягувати будь-які відсотки по кредитах. Для одержання доходу фінансовий інститут повинен бути пайовим учасником проекту, повністю розділяючи ризики і премії підприємства, або брати участь у торгівлі і отримувати прибуток з націнки між собівартістю придбання товару і ціною його реалізації. За законами шаріату, не фінансуються торговельні операції за списком товарів, що містить серед інших алкоголь, сигарети та зброю.

АТ «Регіональний фінансовий центр Алма-Ати» - підвідомча структура держагентства по регулюванню діяльності цього казахстанського фінансового центру.

Сукук - борговий сертифікат, що є аналогом традиційних боргових зобов'язань і відповідає всім вимогам шаріату.

За матеріалами «Ринки&Бізнес» і «УКРРУДПРОМ»

Посилання на тему:

Казахський мусульманин відстояв у суді право носити бороду

Париж перепише закони заради можливостей ісламського банкінгу

Доу-Джонс запускає ісламські індекси для Великого Китаю

Глобальний стандарт ісламських деривативів буде створений до грудня

Підрозділ Всесвітнього банку вперше випустить ісламські облігації

В Україні незабаром з’являться ісламські банки (ВІДЕО, оновлено)

Китай може стати наступним найбільшим ринком ісламських фінансів

В Україні планується випуск ісламських облігацій на суму 500-600 млн євро

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.