Швейцарці на референдумі заборонили будівництво мінаретів

1
Швейцарія провалила іспит на толерантність.
01.12.2009
Оцініть статтю: 
(181 оцінка)
oksana
Зображення користувача oksana.

Швейцарський народ у неділю, 29 листопада, підтримав пропозицію ультраправих заборонити будівництво мінаретів у країні – на привеликий подив експертів, що очікували протилежного результату. На думку багатьох, цей вибір може істотно погіршити імідж Швейцарії на міжнародній арені і зашкодити економічним зв'язкам із країнами мусульманського світу.

В ході референдуму у Швейцарії 57,5 відсотка населення висловилися в підтримку ініціативи про заборону будівництва мінаретів, 42,5 відсотка проголосували «проти», інформує «ІсламНьюз» з посиланням на агентство AP.

Явка виборців склала 55%, що є досить високим рівнем, пише Іслам.ру.

Примітно, що в опитуваннях напередодні референдуму за ініціативу правих партій готові були проголосувати лише 37 відсотків жителів країни, повідомило агентство Reuters.

Правляча консервативна Швейцарська народна партія (SVP) і правий популістський Швейцарський демократичний союз мають намір за допомогою референдуму закріпити у конституції країни заборону на будівництво мінаретів при мечетях. Представники цих партій вважають, що мінарети є «політичними символами і претензією на владу» у Швейцарії, повідомило агентство epd.

Суперечки навколо ініціативи SVP не вщухали вже більше року, а сама кампанія вийшла досить скандальною. Досить пригадати агітаційний плакат SVP, на якому зображена закутана у чорну паранджу жінка на тлі утиканого такими ж чорними мінаретами швейцарського прапора і напис «STOP!»

Поява плаката сколихнула альпійську країну. Почалися бурхливі суперечки, на тлі яких влади цілого ряду кантонів заборонили розміщення цієї листівки, тоді як владою інших регіонів Швейцарії воно було дозволено.

Крім того, було зафіксовано кілька актів вандалізму, спрямованих проти мечетей. На початку листопада невідомі закидали мечеть камінням, пошкодивши мозаїку, а за три дні голосування хтось жбурнув банку з рожевою фарбою у стіну перед входом у мечеть.

У такій обстановці проходив референдум. За законами Швейцарії питання вважається схваленим, якщо за нього проголосують не лише більшість громадян країни, а й більша частина кантонів. За даними Reuters, за заборону мінаретів висловилися жителі переважної більшості кантонів за винятком Женеви, Ваадта, Нойєнбурга і Базеля.

«Федеральна рада (уряд) поважає це рішення. Відповідно будівництво нових мінаретів у Швейцарії більше не дозволяється», - говориться в офіційній заяві. При цьому уряд поспішив заспокоїти мусульман країни, що заборона на мінарети «не означає неприйняття мусульманської громади, релігії або культури».

Міністр юстиції Швейцарії Евелін Відмер-Шлюмпф заявила, що результат референдуму «відображає існуючі у населення побоювання ісламських фундаменталістських тенденцій».

«До цих побоювань варто ставитися серйозно... Однак, Федеральна рада дотримується тієї думки, що заборона на будівництво нових мінаретів - недоречна міра для протидії екстремістським тенденціям», - сказала вона.

Координатор ісламських організацій Швейцарії Фархад Афшар підкреслив, що «найболючішою для мусульман є не заборона на мінарети, а те, що символізувало собою це голосування», повідомляє «Аль-Джазіра».

Керівник ініціативної групи по проведенню референдуму, представник Народної партії Швейцарії Вальтер Вобманн заявив, що швейцарці протягом багатьох років стримували своє невдоволення будівництвом мінаретів, однак на референдумі у неділю сказали своє слово.

«Результати голосування свідчать про те, що швейцарці не хочуть у своїй країні ні мінаретів, ні законів шаріату», - сказав політик.

Особливо лицемірно звучали заяви політиків відносно прав жінок. І це у країні, де в ряді кантонів право жінок бути обраними, було надано лише у 1991 році (у німецькомовному напівкантоні Аппенцелль-Іннерроден, останній території Швейцарії, що протидіяла емансипації жінок). У той же час у шаріаті право жінок обирати і бути обраними у зібрання незаперечне 1400 років!

При цьому спірним залишається питання про те, чи буде заборона на будівництво мінаретів внесена у конституцію. Експерти в області права вказують на те, що така заборона може суперечити Європейській конвенції про права людини. Фахівець в області ісламу з Берна Райнхард Шульцеві висловив впевненість у тому, що проти результатів референдуму незабаром буде подана скарга у Європейський суд із прав людини у Страсбурзі. І не виключено, що суд скасує цю заборону, передає «Німецька хвиля».

За матеріалами «ІсламНьюз» і Іслам.ру

Посилання на тему:

Швейцарії потрібні освічені імами

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.