54% французів вважають, що іслам сумісний із цінностями французького суспільства

1
77% представників Демократичного руху не вважають, що іслам суперечить принципам демократичного суспільства.
15.12.2009
Оцініть статтю: 
(183 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Всупереч результатам останніх досліджень, які показали, що Франція з кожним роком займає все більш ворожу позицію щодо ісламу, дане опитування виявило деяку толерантність французів.

Незначна більшість французів (54%) вважають, що ісламська релігія не суперечить життєвим і соціальним цінностям французького суспільства. Набагато більше респондентів вважають, що сповідання інших релігій - католицизму (82%) та іудаїзму (72%) - не становить проблему для життя у Франції.

Ексклюзивне дослідження, проведене на замовлення газети Le Parisien, показало, що іслам поки не знайшов свого місця у Франції.

Директор інституту вивчення громадської думки CSA Opinion Жан-Даніель Леві говорить, що у Франції немає проблем зі сповіданням ісламу у приватному житті, тобто у себе вдома або в мечеті.

Але коли релігія виходить за рамки приватности, і її прояви стають занадто помітними, як, наприклад, у випадках хіджабу або мінаретів, суспільство починає непокоїтися. Про це і йде мова сьогодні, коли швейцарці голосують проти мінаретів, а французи не перестають дискутувати про національну сутність.

За його словами, хоча церков у Франції непорівнянно більше, ніж мечетей, вони давно є звичною частиною міського ландшафту. Що стосується іудаїзму, у Франції досить рідко можна побачити чоловіків у кипах, та й синагог тут небагато. Проте, Леві вважає, що насправді настав час визначити місце релігії у секулярній Республіці.

За даними інституту, що багато років займається дослідженнями, зокрема, для Національної комісії з прав людини, за останні двадцять років Франція стала більш толерантною. Ще у 2003 році 57% французів вважали, що мусульмани є «окремою групою». У 2008 році це число впало до 48, інформує «Іслам для всіх».

Що стосується питання про сумісність ісламу з життям у Франції, серед респондентів простежуються наступні тенденції: їхня терпимість обернено пропорційна віку (ствердно відповіли 68% молодих людей, з ними згодні лише 41% осіб старше 65 років), і залежить від статі (58% чоловіків проти 51% жінок) і професійної приналежності (до толерантного ставлення схиляються 69% осіб «вільних» професій у порівнянні з 55% комерсантів і представників робочих спеціальностей).

Не стали несподіваними відповіді респондентів залежно від їхніх політичних переконань. 77% представників Демократичного руху не вважають іслам несумісним із принципами демократичного суспільства, їхню думку поділяють лише 12% прихильників праворадикальних сил.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Ватикан і Франція засудили нетолерантність Швейцарії

Париж перепише закони заради можливостей ісламського банкінгу

Ісламські фінанси активно розвиваються у Франції

В басейнах Франції заборонили плавати у «буркіні»

Франція: іслам на робочому місці

У Франції мечеті допомагають бездомним під час Рамадану

Французькі експерти б'ють на сполох із приводу зростання ісламофобії у країні

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.