Ватикан і Франція засудили нетолерантність Швейцарії

1
Заборона на будівництво мінаретів стала «важким ударом по релігійній свободі й інтеграції (мусульман у швейцарське суспільство)».
02.12.2009
Оцініть статтю: 
(105 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Ватикан у понеділок, 30 листопада, підтримав жорстку позицію конференції швейцарських єпископів, що виступила різко проти результатів недільного референдуму, згідно з яким громадяни цієї країни висловилися за заборону на надбудову мінаретів у діючих на території Швейцарії мечетях, пише AFP.

Конференція єпископів Швейцарії ввечері у неділю поширила заяву, у якій відзначила, що волевиявлення швейцарців «піднімає проблеми співіснування двох конфесій».

Генеральний секретар вищого католицького зібрання Швейцарії Фелікс Гмур заявив в інтерв'ю Радіо Ватикану, що заборона на будівництво мінаретів стала «важким ударом по релігійній свободі й інтеграції (мусульман у швейцарське суспільство)».

Заява Ватикану послідувала за хвилею критики з інших європейських країн, повідомляє The Daily Telegraph. Раніше міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер сказав, що був «обурений» рішенням швейцарців і розцінив думку громадян цієї країни як прояв «нетолерантності» східного сусіда.

Розцінюючи цей крок як придушення свободи віросповідання, французький міністр висловив сподівання, що влада Швейцарії повернеться до перегляду цього рішення «якомога швидше».

Тим часом, у строго світській Франції законодавці активно обговорюють введення заборони на носіння хиджабу - іншого невід'ємного символу ісламської культури, нагадує Лента.ру.

Як повідомлялося раніше, першою офіційною реакцією на результати недавнього плебісциту із уряду Швейцарії стала заява міністра юстиції країни Евеліни Відмер-Шлюмпф, яку приводить агентство Associated Press. За словами міністра, заборона на будівництво мінаретів спрямована не проти ісламу, а проти ісламського фундаменталізму, а її країна підтримує релігійні свободи.

Відповідно до офіційних результатів референдуму, що пройшов у неділю у Швейцарії, заборону на будівництво мінаретів підтримали більшість кантонів, а також 57% населення країни. Проти заборони виступили лише дві франкомовні провінції - Женева і Во, передає інформагентство QHA.

Мусульмани всього світу розцінили недільне голосування як «антиісламське». На даний момент у Швейцарії проживає 400 тисяч мусульман. У країні діє кілька десятків мечетей, на які, однак, доводиться всього чотири мінарети.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Швейцарці на референдумі заборонили будівництво мінаретів

Париж перепише закони заради можливостей ісламського банкінгу

В басейнах Франції заборонили плавати у «буркіні»

У Франції мечеті допомагають бездомним під час Рамадану

До 2050 року кожен п'ятий житель Європи буде мусульманином

Швейцарії потрібні освічені імами

Папа Римський Бенедикт XVI наголосив на важливості діалогу між християнами, іудеями та мусульманами

Ватикан готовий прийняти заклик мусульман до проведення діалогу

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.