Всесвітній форум ісламських учених у Джакарті закликав до єдності й терпимості

1
Коли мусульмани чесно подивляться на свої проблеми і докладуть зусилля для того, щоб навести порядок у власному домі, тоді їм буде легко боротися з ісламофобією і агресією Заходу.
25.12.2009
Оцініть статтю: 
(412 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Протягом 10 років іслам піддається постійним нападкам і критиці. У результаті боротьби Заходу проти ісламу і необдуманих дій ісламських екстремістів більшість мусульман виявилися загнаними у кут і маргіналізованими.

Однак самі мусульмани прагнуть правильно розуміти свої проблеми і вирішувати їх. Зібравшись у Джакарті, мусульмани закликали до розсудливості, їхній заклик був почутий і навіть з’явився на сторінках газет.

Найбільша мусульманська організація Індонезії «Нахдатуль Уляма» провела у Джакарті засідання Міжнародної конференції ісламських учених і Міжнародного форуму ісламських учених. На цей захід зібралося понад 100 мусульманських учених з Ірану, Єгипту, Сирії, Лівану, Лівії, Палестини, Йорданії, Малайзії, Таїланду, Філіппін, Сінгапуру й Індонезії.

Голова «Нахдатуль Уляма» Хайсим Музаді сказав, що 60% проблем мусульман викликані їхніми внутрішніми конфліктами. І ці конфлікти необхідно вирішувати, пише «ІсламНьюз» з посиланням на «AsiaSentinel».

«Світова ісламська умма розколота через появу всередині неї різних течій, кожна з яких вважає себе єдино правильною. В Іраку, Лівані й Пакистані цей розкол дійшов до того, що мусульмани почали вбивати один одного», - заявив він. На його думку, частина ісламської умми настільки захопилася внутрішніми конфліктами, що навіть не намагається дати ісламське рішення світовій економічній кризі.

Учасники Міжнародної конференції ісламських учених виділили три основних лінії розколу ісламської умми і виробили рекомендації для їхнього подолання.

По-перше, необхідно почати діалог між сунітами і шиїтами для того, щоб подолати розбіжності між ними. Обидві групи повинні зрозуміти, що взаємне насильство, громадянські війни і політичні протиріччя тільки збільшують проблеми мусульман і погіршують становище умми.

Хайсим сказав: «Хоча суніти і шиїти розходяться в оцінці деяких питань акиди і фикху, ми повинні сісти за стіл переговорів і дійти до єдиного бачення».

Генеральний секретар Світового форуму зближення ісламської думки, аятолла Мухаммад Алі Тасхірі підтримав цю ідею, заявивши, що всім течіям ісламу вигідно досягнути взаємного визнання і прийняття.

«Ця конференція є важливим кроком на шляху до миру. Вона має велике значення для становища умми, оскільки вона об'єднала вчених із різних країн, які визначають іслам у світі», - сказав він.

По-друге, ісламський вчений Саїд Агіль Сирадж заявив, що сучасні конфлікти між мусульманами, як усередині однієї країни, так і між різними державами, багато в чому обумовлені політичними, а не релігійними протиріччями. «Ми повинні боротися з неуцтвом, що є головним ворогом ісламу»,- сказав він.

І нарешті, індонезійський ісламський учений Шрі Муляті заявив про необхідність просування ідеї єдності мусульман: «Терпимість є релігійною і політичною необхідністю. Але, на жаль, найчастіше індонезійська влада не сприяє цьому».

Ісламські вчені закликали розрізнені мусульманські групи і громади у всьому світі владнати конфлікти між собою і працювати задля досягнення єдності ісламської умми.

Таким чином, учасники конференції закликали до закінчення зіткнень між сунітами і шиїтами, припинення гноблення мусульманами своїх братів по вірі, терпимого ставлення до мусульман інших течій і мазхабів і спільної боротьби з неуцтвом у питаннях релігії, яке привело до відсталості мусульманського світу.

Учені заявили, що мусульманам під силу вирішити всі ці проблеми. Ісламська умма має силу і несе відповідальність за правильне виконання ісламу. Умма не має права спокійно приймати цей розкол, який приводить до знущання над нею і її знищення.

Коли мусульмани чесно подивляться на свої проблеми і докладуть зусилля для того, щоб навести порядок у власному домі, тоді їм буде легко боротися з ісламофобією і агресією Заходу.

Але, на жаль, про цю конференцію, на якій нарешті пролунав голос розуму, говорять набагато менше, ніж про екстремістів і політичних опортуністів, які тільки тягнуть іслам назад.

За матеріалами «ІсламНьюз»

Посилання на тему:

Новини

Новий ісламський центр у Катарі буде пропагувати помірність ісламу

Уряд Іраку заохочує шлюби між сунітамі та шиїтами грошовими винагородами

Шейх університету "Аль-Азхар" закликав до зближення сунітів і шиїтів

Статті

Культура толерантності в Ісламі

Розбіжності в ісламі. Термінологія і релігійні поняття

Ідея «Аль-Васатийі»: Правда і вимисли

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.