Європейське проізраїльське лобі намагається відвернути увагу від штурму «Флотилії свободи»

1
Мечеть у Кордобі, Іспанія.
1
3 червня ЄС не підтримав резолюцію, представлену в Раді безпеки ООН, у якій засуджується напад ізраїльтян на корабель «Флотилії свободи»
1
1
09.06.2010
Оцініть статтю: 
(463 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Уже через три дні після штурму кораблів «Флотилії свободи» проізраїльське лобі у столиці Євросоюзу Брюсселі зробило спробу відвернути увагу від загибелі дев'яти активістів під час операції ізраїльських військ у міжнародних водах.

3 червня парламентська група під назвою «Європейські друзі Ізраїлю» випустила заяву, у якій оприлюднила результати дослідження, проведеного швейцарським Інститутом менеджменту (Institute for Management Development). Експерти інституту говорять про високу життєздатність економіки «Ізраїлю» і його величезні витрати на наукові дослідження.

Можливо, ці дані пояснюють таку мляву реакцію 27 країн-учасниць Євросоюзу у відповідь на останні безчинства «Ізраїлю». Не зважаючи на те, що прості люди у всьому світі вже втратили терпіння і не можуть далі миритися з ізраїльською окупацією, це не заважає ЄС, вразившись значними економічними показниками «Ізраїлю», включити його у цілий ряд останніх міжнародних проектів.

Якщо уряди окремих країн висловили своє невдоволення нападом на кораблі і загибеллю людей, викликавши послів «Ізраїлю» для пояснень, верховний представник ЄС у зовнішніх справах і політиці безпеки Кетрін Ештон (Catherine Ashton) обмежилася тим, що закликала організаторів штурму провести власне розслідування, а саму атаку назвала «трагедією», як прийнято говорити про стихійні лиха.

В останні десять років «Ізраїль» брав участь в багатьох програмах ЄС у різних галузях, починаючи з супутникової навігації, закінчуючи розвитком бізнесу. Мало того, голова Єврокомісії Хосе Мануель Баррозо (Jose Manuel Barroso) є одним із високопоставлених брюссельських політиків, які благоволять проізраїльському лобі.

Минулого року він був почесним гостем під час відкриття нового офісу Європейського Єврейського Конгресу (EJC), де він похвалив зусилля організації по досягненню миру на Близькому Сході.

Згодом EJC розгорнув активну кампанію у Європарламенті, переконавши його не приймати документів, що засуджують поведінку «Ізраїлю» на окупованих палестинських територіях.

У відповідь на криваву операцію ізраїльських військ із захоплення корабля Флотилії з гуманітарним вантажем для Гази, EJC закликав ЄС офіційно проголосити один із ключових рухів, що брали участь в акції допомоги палестинцям, терористичною організацією.

Президент EJC Моше Кантор (Moshe Kantor), вторячи недавнім заявам ізраїльського уряду, звинуватив турецьку організацію IHH у зв'язках з Аль-Каїдою.

Наукові дослідження завжди були сферою плідної співпраці між ЄС і «Ізраїлем». Зокрема, в останні десять років ЄС надав величезні гранти ізраїльським науковим фірмам і НДІ.

Це пояснюється статусом «Ізраїлю» як головного партнера у довгостроковій науково-дослідній програмі ЄС з бюджетом у 53 мільярди євро. З ізраїльської сторони у проекті беруть участь такі компанії як Motorola Israel, Elbit і Israel Aerospace, що виготовляють зброю і запчастини для нього, які потім «Ізраїль» застосовує проти палестинців.

3 червня ЄС не підтримав резолюцію, представлену в Раді безпеки ООН, у якій засуджується напад ізраїльтян на корабель «Флотилії свободи».

Представники більшості країн-учасниць ради утрималися від голосування. Італія і Нідерланди приєдналися до США, проголосувавши проти резолюції, яка була прийнята 32 голосами проти 3.

Резолюція вимагає від «Ізраїлю» негайно зняти блокаду Сектора Газа і якнайскоріше дозволити ввезення на його територію продуктів харчування, медикаментів та інших товарів першої необхідності.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Новини

На тлі антиізраїльських мітингів по всьому світу, у Києві з розмахом проведуть Дні «Ізраїлю» в Україні

В Україні лобіюватимуть агресивну політику “Ізраїлю”

На борту «Флотилії свободи» не було зброї, стверджує ізраїльський депутат

На борту корабля, що слідував у Газу, ізраїльський солдат добив пораненого турецького активіста

Ізраїльські атаки викликали шквал протестів у всьому світі

ЄС вимагає розслідування кривавого злочину сіоністів проти гуманітарної місії

Статті

Злочин на очах у всіх

Побоїще у відкритому морі

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.