Злочин на очах у всіх

1
Рідлі, відома британська журналістка, активістка миру, плила на першому кораблі, якому вдалося прорвати блокаду Гази в 2008-му році
04.06.2010
Оцініть статтю: 
(394 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Відповідно до норм міжнародного права, дії ізраїльської армії виходять за рамки закону. А тих, хто брав участь у незаконній акції, слід розцінювати не інакше ніж, скажімо, сомалійських піратів, які також володіють звичкою захоплювати судна силою. У подібній драматичної ситуації всі права самозахисту зберігаються лише за пасажирами та екіпажем судна.

Цікаво, чи багато хто з вас пам'ятають захоплення італійського круїзного лайнера «Achille Lauro» у жовтні 1985-го?

Чотири члени Фронту звільнення Палестини перехопили лайнер у Єгипті під час його подорожі з Олександрії в Порт-Саїд.

Це була дуже заплутана пригода, в результаті якої загарбники судна вбили пасажира-інваліда, що був євреєм-американцем, і потім скинули його тіло за борт.

Інцидент знайшов відображення у заголовках преси в усьому світі і призвів до поляризації людей по відношенню до палестинської проблеми.

Крім того, інцидент змусив законодавців видати новий закон, що кваліфікує захоплення судна як міжнародний злочин.

Я привела вам коротку історичну довідку ось для чого. Відповідно до третьої статті «Конвенції про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки морського судноплавства» від 1988 року, захоплення судна або здійснення контролю над ним силою, а також нанесення поранень будь-якій особі або її вбивство будь-ким, кваліфікуються як міжнародний злочин.

Документ, зрозуміло, передбачає серйозні заходи. Ніхто не має права здійснювати напад на судно, а потім виправдовуватися самозахистом, якщо люди на борту корабля чинила опір протизаконному акту агресії.

Іншими словами, відповідно до норм міжнародного права, дії ізраїльської армії виходять за рамки закону. А тих, хто брав участь у незаконній акції, слід розцінювати не інакше ніж, скажімо, сомалійських піратів, які також володіють звичкою захоплювати судна силою.

У подібній драматичної ситуації всі права самозахисту зберігаються лише за пасажирами та екіпажем судна. Згідно із міжнародним морським законом, ви маєте право чинити опір протизаконному захопленню, викраденню та затриманню.

Дії тих, хто перебував на борту «Флотилії свободи» цілком законні. І я переконана, що вони чинили опір озброєному до зубів спецназу ЦАХАЛ з великою мужністю, хоча деякі можуть порахувати це актом нерозсудливості.

Що би ми не думали, але відстоюючи своє міжнародне право на опір, люди заплатили найвищу ціну.

«Ізраїль» у даний час залишився практично в повній самоті, виставивши себе в якості держави-вигнанця.

У минулому році, після незаконного абордажу інших суден з гуманітарною допомогою, викрадення екіпажу та пасажирів, в одній зі своїх статей я назвала їх «піратами Середземного моря».

Тепер я хочу, щоб ви запитали себе ось про що: Якщо загін сомалійських піратів перегородить шлях півдюжині суден з гуманітарною допомогою із країн Заходу, убивши 9-10 чоловік і поранивши десятки інших, якою, на вашу думку, буде реакція світової спільноти?

Дозвольте мені підказати вам. Армія НАТО вже б на повних парах неслась до акваторії Африки, у супроводі пари винищувачів, і різних представників преси для висвітлення подій. (До відома, «Achille Lauro» затонув у Індійському океані, біля берегів Сомалі в 1994 році.)

То чому ж «Ізраїлю» вбивства сходять з рук? Діючи умисно, сіоністська держава в черговий раз продемонструвала свою повну зневагу до людського життя і до міжнародного права.

На борту цих суден, що перевозили мішки з цементом, інвалідні коляски, іграшки, ліки та очищувачі води для жителів Гази, були пенсіонери, жінки та діти.

Усвідомивши, що «Ізраїль» сам потрапив у свій же капкан, лідер мерзенної держави Беньямін Нетаньяху почав розбризкувати слину.

Він благав нас повірити, що його війська діяли з метою самозахисту. А потім, через 24 години, затягуючи час, щоб придумати більше брехні, він заявив усьому світові, що його солдати були озброєні пейнтбольними рушницями і не очікували, що їм доведеться використати свою зброю. Не задовольнившись знущаннями над нашим здоровим глуздом, він сказав, що його м'які, пухнасті молодці з ЦАХАЛу спустилися на палуби кораблів лише для проведення огляду та інвентаризації.

Потім з підтвердженням його слів виступив Марк Регев - політичний Пінокіо сіоністської держави. Він вважає, що лиходії на борту кораблів схопили справжню зброю ЦАХАЛу і відкрили вогонь по солдатах.

Це ті самі солдати, які рекрутуються з еліти, добре навчений спецназ ... хмм пане Регев, якщо це так, якщо потрібно було провести простий огляд, навіщо ж ви тоді відправили групу «Альфа»?

І якщо вже вони елітний підрозділ, яким чином купка цивільних осіб змогла здолати їх і дати їм хорошого ляпаса?

Або ізраїльські солдати воюють як купка стареньких бабусь- як констатує «Хізбалла» - або вони навмисно влаштували різанину тим, хто знаходився на борту, щоб не кортіло ніяким іншим мирним активістам брати участь у спробі допомогти палестинському народу в Газі.

Ну, якщо метою було це, то вона провалилася. В даний час, поки я це пишу, мої відважні друзі з «Руху звільнення Гази» на борту корабля з символічною назвою «Рейчел Коррі» прямують у бік Гази.

Нас тисячі, нас мільйони ... сьогодні ми всі палестинці!

1 червня 2010.

Івон РІДЛІ (Yvonne Ridley) - відома британська журналістка, громадський діяч, яка побувала в полоні в руху «Талібан» і прийняла іслам. Вона є також президентом Міжнародної асоціації мусульманських жінок. Рідлі активістка миру, плила на першому кораблі, якому вдалося прорвати блокаду Гази у 2008-му році.

Переклад «ІсламНьюз» з «All At Sea»

Івон Рідлі, «Information Clearing House»

Для довідки:

Рейчел Коррі - американська активістка, яка загинула в 2003-му році в Газі, перегородивши своїм тілом шлях бульдозера ЦАХАЛа, що руйнував палестинські будинки.

За матеріалами «ІсламНьюз»

Посилання на тему:

Побоїще у відкритому морі

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.