«Спроба теракту в літаку - постановка і провокація»

1
Умар Фарук Абдул Муталлаб (Фото AP)
04.01.2010
Оцініть статтю: 
(210 оцінки)
Теги: 
oksana
Зображення користувача oksana.

Аль-Каїда взяла на себе відповідальність за невдалий теракт у пасажирському літаку, що направлявся з Амстердама в Детройт. Очевидно, це була помста за американські операції проти терористичних угруповань у Ємені. Подробиці в інтерв'ю з Крістіном Фразао (Kristine Frazao), кореспондентом RT з Вашингтона, яке публікує «ІсламНьюз».

Розкажіть нам, Крістін, обвинувачуваний нігерієць дійсно пов'язаний з Аль-Каїдою у Ємені? Може, це новий фронт у боротьбі з тероризмом?

Крістін Фразао: Ну, існує безліч спекуляцій на тему тієї людини. Наш сьогоднішній гість розповість нам про це. Я хочу коротенько розповісти передісторію.

Вперше почали багато говорити про Ємен у 2000 році - після атаки на американський есмінець USS Cole. Нещодавно, 1 червня, була перестрілка у вербувальному центрі - солдат був убитий мусульманином, який тільки що повернувся з Ємену. Це трапилося у Літл-Рок, штат Арканзас.

Крім того, припускається, що головний підозрюваний у стрілянині на базі Форт-Худ, Надаль Малік Хасан (Nadal Malik Hassan), пов'язаний з кимось у Ємені. Ну й зовсім недавно - спроба теракту у літаку, нігерієць, якого також підозрюють у зв'язках з єменськими терористами. Мій сьогоднішній гість Вебстер Тарплі (Webster Tarpley) вважає, що все не зовсім так. Скажіть, чи правда, що Ємен - бастіон терористів, чи справа в іншому?

Вебстер Тарплі, журналіст: На сьогоднішній момент, Ємен – мішень для США. Лише за останні два тижні Америка провела два відносно масштабних бомбових рейди у Ємені. Бойовики клану хуті, шиїти, яких підтримує Іран, воюють проти єменського центрального уряду, якщо можна його так назвати, що підтримується Саудівською Аравією. Отже, йде війна, а США втручаються. За повідомленнями іранських джерел, сенатор Маккейн і представниця Конгресу недавно відвідали Ємен з метою підтримати Аль-Каїду, а Аль-Каїда виступає у ролі ЦРУ-шного ісламо-арабського легіону. Суть у тому, що вони намагаються зміцнити присутність Аль-Каїди на Аравійському півострові. Аль-Каїда - творіння американських спецслужб. Ціль Америки - настроїти Саудівську Аравію проти Ірану, і боротися проти обох. Зараз в Аравії існує дуже сильний рух проти американського протекторату.

Крістін Фразао: У вас також є своя власна позиція щодо підозрюваного у недавній спробі здійснення теракту у літаку. Нам повідомляють, що це нігерієць, пов'язаний з Аль-Каїдою. Ви ж стверджуєте, що щось тут не так.

Вебстер Тарплі: Я вважаю, що він - маріонетка, що він – інструмент американської розвідки. Це інсценована провокація. Чотири дні світ був в істериці. Але давайте просто подивимося на факти.

Його батько, багатий нігерійський банкір, прийшов в американське посольство у Нігерії 19 листопада і заявив, що його син у Ємені, у терористичному таборі. Банкір попросив вжити заходів. Проте, синові вдається купити квиток у Гані, причому він платить 2 800 доларів готівкою за квиток в один кінець. Йому вдається зійти на борт літака у Нігерії, потрапивши у Нігерію нелегально. Потім він попадає в Амстердам. Як я розумію, за повідомленнями, він розумово неповноцінний, який не може добратися від одного гейта до іншого. До виходу на посадку його приводить добре вдягнений індієць і говорить, що це його клієнт, або друг, у нього немає паспорта, дозволите йому пройти, він суданець, там всі так роблять. Але це ж немислимо!

За матеріалами «ІсламНьюз»

Посилання на тему:

Нігерійські організації у Великобританії засудили вчинок свого співвітчизника

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.