Ісламським фінансам ще належить подолати наслідки кризи

1
Управління активами є найбільш перспективним напрямком розвитку індустрії, але, на думку експертів, вона повинна диверсифікувати свої продукти, додавши компоненти, що приносять постійний дохід.
17.02.2010
Оцініть статтю: 
(176 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Молода галузь ісламських фінансів продовжує розвиватися завдяки завоюванню нових ринків та притокам «нафтових» грошей, однак і вона бореться з наслідками світової фінансової кризи, яка торкнулася її у вигляді обвалу ринку нерухомості в країнах Перської затоки.

Ісламський банкінг є одним з найбільш динамічно зростаючих фінансових секторів, який після недавньої глобальної кризи привертає особливу увагу інвесторів, які шукають альтернативні способи вкладення грошей.

Однак провідними регіонами галузі є країни Перської затоки і Південно-Східної Азії, і криза фінансування ісламського інвестиційного дому Gulf Finance House в Бахрейні є доказом того, що на ісламський сектор ще чекає довгий шлях диверсифікації, для того щоб зменшити залежність від продуктів та інвестицій ринку нерухомості.

«Ситуація звичайна: компанії витратилися для отримання короткострокового фінансування, але у них на руках опинилися неліквідні активи - нерухомість», - говорить керуючий фінансової компанії Algebra Capital, Дубаї, Мохіеддін Кронфол.

Управління активами є найбільш перспективним напрямком розвитку індустрії, але, на думку експертів, вона повинна диверсифікувати свої продукти, додавши компоненти, що приносять постійний дохід.

Наступного тижня журналісти Reuters у Лондоні, Дубаї, Бахрейні, Женеві, Куала-Лумпурі і Джакарті зберуть найбільш впливових фігур ісламської фінансової галузі, щоб з'ясувати у них, які шляхи подолання проблем і нові можливості індустрії.

До числа інтерв'юерів саміту Reuters, присвяченого ісламському банкінгу та фінансам, увійдуть 40 банкірів і юристів, пише «Іслам для всіх» з посиланням на Reuters.

Ринкова частка

Іншою перешкодою на шляху зростання галузі є фрагментарне регулювання, в управлінні галуззю визначальною як і раніше, є думка провідних банків, агентств по стандартизації та ісламських вчених.

Галузь також потребує більш великих гравців, оскільки місцеві банки занадто малі, щоб відібрати ринкову частку у «ісламських» підрозділів західних банків у таких областях як надання консорціальних кредитів і проведення операцій із «сукук».

Згідно з останніми опитуваннями Reuters, цього року світовий випуск ісламських облігацій знизиться в порівнянні з рівнем 2009 року.

Свою роль у розвитку цього ринку можуть зіграти західні компанії, що прагнуть розширити коло інвесторів, багато емітентів у Перській затоці запустили програми з фіксованим доходом для американських інвесторів.

Протягом року вирішиться питання з випуском «сукук» у Великобританії, кажуть експерти.

За матеріалами «Іслам для всіх»

Посилання на тему:

Новини

Компанія Reuters запустила систему управління для ісламських банків

Ісламські фінанси до цих пір продовжували копіювати традиційні, - експерти

Доу-Джонс запускає ісламські індекси для Великого Китаю

Глобальний стандарт ісламських деривативів буде створений до грудня

Підрозділ Всесвітнього банку вперше випустить ісламські облігації

Рецесія обернулася інтересом до ісламських фінансів

Статті

Ісламська альтернатива

Наукові роботи

Правовые аспекты глобализации финансовых рынков: возможности сближения норм права исламской и украинской правовых систем, регулирующих финансовые сделки

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.