У Багдаді виявлено секретну військову в'язницю

У Багдаді виявлено секретну військову в'язницю
23.04.2010
Оцініть статтю: 
(359 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Сотні мусульман-сунітів Іраку піддавалися тортурам в секретній в'язниці на території колишнього багдадського аеропорту «Аль-Мутанна», стверджують правозахисники. Арештантами були жителі провінції Ніневія, затримані іракською армією в жовтні минулого року, де за версією офіційної влади, приховується багато терористів. Однак, на думку місцевого губернатора, затримували не тільки терористів, але і пересічних громадян, повідомляє «Los Angeles Times» (переклад «ІноПреса») з посиланням на іракських чиновників.

Про в'язницю стало відомо правозахисникам після того, як до них звернулися родичі арештантів багдадської в'язниці, які довгий час шукали своїх близьких і не могли зв'язатися з ними. Цю інформацію вони отримали тільки в минулому березні.

Спочатку військові не хотіли пускати туди жодних інспекцій, однак потім передумали і дозволили відвідати в'язницю двом групам інспекторів, включаючи міністра з прав людини Віджана Саліма. Інспектори заявили, що 431 ув'язнений утримуються в страхітливих умовах, а один з них - колишній полковник армії Саддама Хусейна - помер в результаті тортур. Про його смерть розповіли інші ув'язнені.

За словами одного з іракських чиновників, посвяченого в деталі інспекцій, більше 100 людей піддавалися тортурам у в'язниці. На їх тілах виявлено багато слідів насильства: їх били, катували електричним струмом і душили за допомогою пластикових пакетів.

У внутрішньому звіті посольства США повідомляється, що деякі в'язні розповіли Віджану Саліму про те, що їх приковували наручниками на три-чотири години в незручному положенні або вони ставали жертвами сексуального насильства. Крім того, тюремники вимагали по тисячі доларів за право зателефонувати додому родичам.

Іракський прем'єр-міністр Нурі аль-Малікі пообіцяв закрити в'язницю і заарештувати офіцерів, котрі працювали в ній, після того як отримав звіт міністра з прав людини. За словами офіційних осіб Іраку, з тих пір 75 арештантів були відпущені на свободу, а ще 275 переведені у звичайні в'язниці.

За матеріалами «Ансар.ру»

Посилання на тему:

Новини

В іракському місті Фаллуджа все більше дітей з вродженими вадами

Мусульманські вчені виступають за введення мусульманських миротворчих сил в Ірак

Четверта річниця вторгнення в Ірак була відзначена протестами у всьому світі

Статті

Християни в Іраку виявилися більшими патріотами, ніж мусульмани

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.