Мусульманка стала однією із трьох володарок Нобелівської премії миру в 2011 році

1
Таваккул Карман
08.10.2011
Оцініть статтю: 
(323 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

Нобелівську премію миру 2011 року отримали відразу три захисниці прав жінок, серед яких і мусульманка.

Лауреатками цьогорічної премії стала президент Ліберії Еллен Джонсон-Серліф, активістка у боротьбі за права жінок ліберійка Леймах Гбові та її єменська колега Таваккул Карман, повідомляє «Українська правда».

«Ми не можемо здобути демократію і тривалий мир у світі, поки жінки не матимуть таких самих можливостей впливу на владу на усіх соціальних рівнях, як чоловіки», йдеться у повідомленні Нобелівського комітету.

У комітеті сподіваються, що присудження премії Еллен Джонсон-Серліф, Леймах Гбові та Таваккул Карман допоможе зупинити утиски жінок, які все ще трапляються у багатьох країнах.

«Залізна леді»

Елен Джонсон-Серліф

Елен Джонсон-Серліф народилася в 1938 році і стала першою жінкою-президентом Ліберії в 2005 році.

За суворий характер африканські журналісти часто порівнюють її із «залізною леді» Маргарет Тетчер. На її інавгурації були присутні держсекретар США Кондоліза Райс і перша леді США Лора Буш.

Найперше, чим вона зайнялася на посаді президента, це звільненням усіх співробітників міністерства фінансів у рамках боротьби з корупцією, що спричинила громадянську війну в Ліберії тривалістю 14 років з невеликими перервами.

Та, що співає на рибному ринку

Леймах Гбові

Лейма Гбові - ліберійська громадянська активістка, яка займалася залученням жінок із різних етнічних і релігійних груп до боротьби за припинення затяжної громадянської війни.

У 2002 році вона організувала Масовий рух ліберійських жінок за мир. Перші акції активісток відбулися на рибних ринках, де вони співали і молилися за мир. У рух вступали і християнки, і мусульманки.

Активність руху Гбові сприяла закінченню другої ліберійської громадянської війни і приходу до влади Еден Джонсон-Серліф

Журналістка без кайданів

Мусульманка Таваккул Карман - єменська правозахисниця, яка в 2005 році створила рух «Жінки-журналісти без кайданів». Він виступає за права людини, «особливо за свободу слова і самовираження».

Карман неодноразово погрожували через її правозахисну діяльність, особливо через захист прав жінок.

З 2007 по 2010 рік рух Карман регулярно проводив демонстрації і сидячі страйки на площі Свободи в столиці Ємену Сана.

Після того як в 2011 році в країні розпочалися протести проти правлячого режиму, Карман організувала студентські авто-і велопробіги в Сані, учасники яких засуджували політику чинного президента Салеха та його уряду.

До 2011 року Нобелівську премію миру за всю її історію отримали лише дві жінки мати Тереза в 1979 році і засновниця Міжнародного руху за заборону протипіхотних мін Джоді Вільямс в 1997 році.

Як «Іслам в Україні» повідомляв раніше, на премію в 2011 році номінувалися також засновник Wikileaks Джулиан Ассанж, арабські блоггери, які сприяли «арабській весні» Ваель Гонім й туніський блоггер Ліну Менні, а також колишній канцлер Німеччини Гельмут Коль.

Нагадаємо, сума цьогорічної нобелівської премії становить 10 мільйонів шведських крон (близько мільйона євро).

За матеріалами «Українська правда», «Газета.ру»

Посилання на тему:

Блогери-натхненники «арабської весни» можуть стати лауреатами Нобелівської премії миру

Лідера кримських татар висунули на Нобелівську премію миру

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.