Відбулася зустріч голови ВАГО «Альраїд» та голови Меджлісу

1
Реалізовуючи численні проекти в освітній, благодійній, інформаційній та інших ґалузях, ВАГО «Альраїд» керується принципами відкритості перед українським суспільством
03.04.2012
Оцініть статтю: 
(504 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

27 березня 2012 року в Меджлісі кримськотатарського народу відбулася зустріч голови Меджлісу кримськотатарського народу Мустафи Джемільова з головою Всеукраїнської Асоціації громадських організацій «Альраїд» Бассілом Мареєї.

Гостя супроводжували уповноважений від Ісламського банку розвитку (Islamic development bank) Ісмаїл Кади та голова Кримського відділення ВАГО «Альраїд» Мохамад Таха, повідомили у прес-службі Міллій Меджлісу.

У зустрічі також брали участь заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ремзі Ільясов, керівник відділу зовнішніх зв'язків Алі Хамзін і керівник управління Меджлісу з освіти і культури Сафуре Каджамєтова.

Збереження ісламської ідентичності

Звертаючись до Джемільова, голова ВАГО «Альраїд» Бассіл Мареєї сказав: «Асоціація «Альраїд» високо цінує співпрацю з Меджлісом кримськотатарського народу в гуманітарній ґалузі та заявляє про свою готовність до подальшої спільної реалізації на півострові різних проектів, спрямованих на відродження й збереження мовної, культурної та релігійної ідентичності кримських татар, зміцнення миру та добросусідства у кримському суспільстві».

Представники «Альраїд» підкреслили, що реалізовуючи багаточисельні проекти в освітній, благодійній, інформаційній та інших ґалузях, керуються принципами відкритості перед українським суспільством, сприяючи в розширенні діалогу між різними конфесіями та зміцненні толерантності між вірянами різних віросповідань, збереженні ісламської ідентичності громадянами України, що сповідують Іслам.

Школи для кримських татар

Як відомо, одним з яскравих прикладів успішної діяльності «Альраїд» стала реалізація в 2011 році проекту «Зміцнення матеріально-технічної бази шкіл із кримськотатарською мовою навчання». Під патронатом Меджлісу кримськотатарського народу і за фінансової підтримки Ісламського банку розвитку (ІБР) асоціації-партнери «Альраїд» та «Мааріфчі» завершили реалізацію пілотного другого траншу проекту, завдяки якому в 16-ти кримськотатарських школах з'явилися нові кабінети й класи, укомплектовані учбовим оснащенням і наочними посібниками, у низці шкіл зроблено капітальний ремонт.

Представники ВАГО «Альраїд» та ІБР заявили про готовність реалізації третього траншу проекту, спрямованого на зміцнення матеріально-технічної бази дошкільних освітніх установ, в яких відкрито групи з кримськотатарською мовою виховання й навчання, а також шкіл із двома мовами навчання. Окрім цього, будуть продовжені освітні й інформаційні проекти, що дозволяють мешканцям Криму пізнавати культурні та духовні цінності кримськотатарського народу.

Учасники зустрічі обмінялися думками з різних питань громадського й релігійного життя України і Кримського півострова, приділивши особливу увагу діяльності мусульманських громад, їх взаємодії з органами державної влади України. При цьому представниками ВАГО «Альраїд» було зазначено, що діяльність Духовного управління мусульман Криму та Муфтія мусульман Криму хаджи Еміралі Аблаєва, спрямована на взаємну співпрацю і взаєморозуміння всіх мусульман України, знаходить широку підтримку серед мусульманських організацій України.

Співпраця з ісламським світом

Учасники зустрічі зазначили, що «одним з ефективних кроків у зміцненні довіри та викорінювання негативних стереотипів про ісламський світ та ісламські цінності в українському суспільстві може стати асоційоване членство України в Організації Ісламської Конференції (OIC)».

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України проінформував гостей про свою ініціативу – необхідність створення при Міністерстві закордонних справ України профільного відділу з питань співпраці з ісламськими країнами. «Вважаю, що створення такої структури зміцнило би позиції України в ісламському світі і дозволило б істотно розширити різнобічну співпрацю з багатьма країнами і міжнародними організаціями ісламського світу», – заявив Мустафа Джемільов.

Діяльність ВАГО «Альраїд»

Всеукраїнська Асоціація громадських організацій «Альраїд» є неприбутковою організацією та займається культурно-просвітницькою і благодійною діяльністю, надає допомогу громадянам України незалежно від їх віросповідання і расової приналежності.

ВАГО «Альраїд» ставить перед собою мету поширення загальнолюдських цінностей добра й милосердя, гуманізму й справедливості, здорового способу життя й толерантності, виховання повноцінної особистості, проведення благодійних акцій, надання соціальної допомоги тим, хто її потребує, опікунська діяльність в медичній ґалузі тощо.

Втілюючи принцип виборності керівних і контролюючих органів, 17-18 грудня 2011 р. на десятій конференції організацій-членів ВАГО «Альраїд» шляхом відкритого голосування делегатів були обрані на подальші чотири роки новий Голова Асоціації – Бассіл Мареєї та голова Ревізійної комісії – Сейран Аріфов.

За матеріалами прес-служби Меджлісу

Посилання на тему:

ВАГО «Альраїд» запевнила кримськотатарський народ у своїй дружбі

Проект з надання допомоги кримськотатарським школам буде продовжений

Ісламський банк розвитку - кримськотатарським школам

Асоціація «Альраід» й Ісламський банк розвитку реалізують проект з відновлення кримсько-татарських шкіл

Для кримських татар побудують 150 теплиць

Діяльність закордонних організацій не веде до захоплення ісламу в Криму

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.