Одеські мусульмани відвідали незрячих міста в Міжнародний день сліпих

Одеські мусульмани відвідали незрячих міста в Міжнародний день сліпих
22.11.2012
Оцініть статтю: 
(262 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

13 листопада 2012, в Міжнародний день сліпих, активісти релігійної громади мусульман м. Одеси відвідали Обласну організацію Українського товариства сліпих УТОС. Гості привезли з собою великий торт для всіх і невеликі подарунки для кожного. Виявилося, що інвалідів зору на виробництві, де вони можуть заробляти собі на життя, раніше не відвідував ніхто.

Кожен день незрячого - невеликий подвиг

За даними департаменту праці та соціальної політики Одеської міськради, в місті проживає понад 1500 інвалідів по зору. З них на офіційному обліку перебуває 994 людини.

«Кожен день сліпого з точки зору зрячої людини - це невеликий подвиг: навіть самостійне пересування по вулицях з їх нерівним асфальтом і інтенсивним дорожнім рухом для незрячого в десятки разів складніше, ніж для зрячого. Звичайно, допомагає тростина - проте, до прикладу, що стирчить із тротуару штир нею можна і не намацати», - розділяє проблеми незрячих заступник голови ГО «Аль-Масар» Газі Мустафа.

Представники мусульманської громади Одеси пообіцяли й надалі надавати посильну допомогу і підтримку незрячим мешканцям міста.

«Золота середина» в наданні допомоги

Незважаючи на те, що це була перша зустріч прямо у виробничому цеху, - активістки ГО «Аль-Масар» вже кілька місяців співпрацюють з представниками товариства сліпих: регулярно постачають їжею собак-поводирів самотніх людей, допомагають у розміщенні особистих оголошень в Інтернеті та пошуку потрібної інформації . В майбутньому планується організувати приватний супровід незрячих людей волонтерами «Аль-Масар».

Не слід забувати, що при наданні допомоги інвалідам зору слід суворо дотримуватися принципу «золотої середини»: їм потрібні і співчуття, і підтримка - проте аж ніяк не жалість і гіперопіка. Найкраще, що можна зробити для них - це допомогти їм адаптуватися до сучасного життя, налагодити їм контакт зі світом, дати їм можливість бути максимально самостійними.

Довідка:

Дата для Міжнародного дня сліпих була вибрана не випадково: 13 листопада 1745 у Франції народився Валентин Гаюї (Valentin Hauy) - відомий педагог, що заснував в Парижі і Петербурзі декілька шкіл і підприємств для сліпих. За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я саме ця дата стала основою для Міжнародного дня сліпих (International Day of the Blind).

До 18 століття світ не знав навчальних закладів для сліпих. Валентин Гаюї вперше розробив рельєфно-лінійний шрифт «унциал», за допомогою якого сліпих можна було навчати читання, і відкрив першу в світі школу для сліпих дітей під назвою «Майстерня трудящих сліпих» - у власному будинку і на особисті кошти. Учнями його ставали в основному незрячі безпритульні, про яких нікому було подбати.

Крім цього Валентин Гаюї сконструював прилади для сліпих і матриці для виготовлення рельєфних наочних посібників, географічних карт і глобусів. Цьому ремеслу він навчав і своїх вихованців. Ідея створення книг для сліпих також належить Валентину Гаюї. Незважаючи на величезні матеріальні утруднення, Валентин Гаюї побудував при школі друкарню і надрукував в ній декілька книг рельєфно-лінійним шрифтом - «унціалом». Це були перші книги для сліпих, за якими незрячі навчалися аж до винаходу Луї Брайлем шрифту рельєфного шрифту з шести точок (в 1829 році француз Луї Брайль - вихованець Паризького національного інституту для сліпих дітей - розробив універсальну систему рельєфно-крапкового шрифту, що знайшов розповсюдження у всіх країнах світу).

Сьогодні у світі - приблизно 124 мільйона сліпих людей. За оцінками Всесвітньої Організації охорони здоров'я, до 2020 року їх число може подвоїтися.

За матеріалами ВАГО «Альраїд»

Матеріали по темі:

27.06.2012 - У Канаді дві незрячі мусульманки удостоїлися нагороди за допомогу людям з обмеженими можливостями

09.04.2010 - Ісламський центр добрих справ у Казані

29.12.2009 - В Казані для незрячих мусульман видали Коран, «що розмовляє»

25.05.2009 - Незрячі жителі Чечні зможуть вивчати Коран

05.05.2009 - В Казані надрукувані перші книги по ісламу для незрячих

12.04.2007 - Фільм «Колір Раю» Маджіда Маджіді

Теги: Одеса, Аль-Масар, незрячі, інваліди, благодійність, Іслам в Україні, мусульмани, Новини у країні, мусульмани

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.