Ісламський центр добрих справ у Казані

Ісламський центр добрих справ у Казані
09.04.2010
Оцініть статтю: 
(272 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У єдиний в Росії Казанський мусульманський навчально-реабілітаційний центр при мечеті Сулейман для незрячих приїздять інваліди з усієї країни. Цього року мечеть відзначає своє десятиріччя.

Інвалідність дружбі не завада

Невелика триповерхова будівля центру знаходиться в тихому селищі Левченко. Ледве переступивши поріг, я потрапляю в домашню атмосферу затишку та доброзичливості.

- Маліка ханум! До вас прийшли! - Повідомляє підліток про мій прихід.

Маліка ханум Гельмутдінова — завідуюча навчальною частиною центру. Раніше вона викладала російську мову і літературу у звичайній школі. Але у вільний час ходила допомагати в будинки інвалідів та літніх людей. Більше 10 років тому при мечеті почала створювати літні дитячі табори. Мета - виховати в підростаючому поколінні етичні цінності. Але одного разу батьки незрячих малюків запитали: «А чому ви не працюєте з нашими дітьми?» Це і стало причиною створення навчально-реабілітаційного центру. Маліка ханум взялася вивчати систему Брайля і мову жестів. У мечеті почали збиратися перші незрячі учні. Пізніше завдяки старанням імама мечеті Ілдара хазрат Баязітова і допомозі меценатів вдалося побудувати триповерховий корпус. Зараз тут навчаються люди з обмеженими фізичними можливостями — зору, слуху, колясочники.

- Ми допомагаємо не тільки інвалідам, - говорить Маліка ханум. - Але і незаможним, самотнім. Влаштовуємо благодійні обіди.

Ще тут видають і безкоштовно розповсюджують по всій країні спеціальні книги для незрячих. Група з 20 осіб приїжджає на місяць. Учні живуть, навчаються і харчуються безкоштовно. Дитячі групи бувають тільки під час канікул. За час перебування в центрі пальчики дітлахів звикають читати за системою Брайля, грати в шахи і навіть робити вироби. Але й це не все. Сліпі діти починають ганяти у футбол і їздять на екскурсії.

- У літніх таборах з нами бувають і звичайні діти, - продовжує Маліка ханум. - У багатьох конкурсах незрячі хлопці їм ні в чому не поступаються і займають призові місця.

Нове життя для дорослих

Дорослі групи приїжджають з початку існування центру. Нещодавно, наприклад, заїхала чергова - з представників сильної половини з різних куточків Росії.

- Аллах дав нам з друзями можливість приїхати сюди, - усміхається незрячий Батир з Дагестану. - Ми вже пройшли всі літери. І читаємо Коран!

Людям, які раптово стали інвалідами, змиритися з недугою важче. Але в центрі вони наче відходять.

- До нас привезли хлопця, колишнього спортсмена, який після травми втратив зір і хотів накласти на себе руки, - згадує Маліка ханум. - Але через місяць перебування у нас хлопець вирішив навчатися і повірив у себе. А ще він зустрів своє кохання - теж незрячу дівчину. Півроку тому ми допомогли їм з весіллям.

А весілля тут не рідкість. При мечеті організували ще й мусульманський клуб знайомств.

У центрі за скромну плату трудиться великий штат працівників. Один з них - сліпий викладач комп'ютерної грамотності Фаніс Мінгараєв.

- Користуватися комп'ютером наосліп цілком можна навчитися, - говорить він. - Я зараз покажу.

Використовуючи спецпрограми «Джавс», Фаніс спритно перебирає пальцями по клавіатурі. При цьому йде голосовий супровід, що відбувається на екрані монітора.

Одна із співробітниць центру навіть залишила престижну роботу.

- Коли я прийшла сюди вперше, то подумала: яка маленька мечеть, а скільки добрих справ у ній діється! - Пояснила вона свій вибір.

До речі, з 10 квітня в реабілітаційному центрі для незрячих при казанській мечеті Сулейман почнуться курси для сліпих і людей з невеликим залишком зору. Курси розраховані на 30 днів. Незрячим слухачам будуть викладати навички читання Священного Корану за системою Луї Брайля, їх навчать орієнтуватися на місцевості, користуватися комп'ютером. Цього разу навчання організоване для жінок. В основному серед слухачів будуть представниці прекрасної половини людства з Приволзького федерального округу.

За матеріалами Invak.info

Посилання на тему:

В Казані для незрячих мусульман видали Коран, «що розмовляє»

Іран запросив молодіжну збірну України на чемпіонат світу з волейболу сидячи

Незрячі жителі Чечні зможуть вивчати Коран

Всесвітній ісламський благодійний фонд планує побудувати в Чечні центр реабілітації дітей-інвалідів

В Казані надрукувані перші книги по ісламу для незрячих

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.