Вибухи в Сімферополі: територію будівництва Соборної мечеті закидали пляшками з бензином (Відео)

1
Пляшки з горючою речовиною на місці вибухів на території майбутнього будівництва Соборної мечеті в Сімферополі. Фото зі сторінки Рефата Чубарова на Фейсбуці
03.12.2012
Оцініть статтю: 
(198 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

У суботу вранці на місці будівництва майбутньої Соборної мечеті в Криму сталося кілька вибухів. На місці події виявлено 5 пляшок із запалювальною сумішшю. Охоронець викликав міліцію, очільників Меджлісу та муфтія мусульман Криму. Правоохоронці вилучили рештки пляшок на експертизу та зараз проводять досудове розслідування. Підозрюваних поки що немає.

В суботу 1 грудня о 5-й ранку у вагончик, в якому мешкає сторож, невідомі кинули пляшки із запальною сумішшю, вірогідно, з метою підпалу вагончика охорони. Через одну з розбитих пляшок розпочалося загоряння вагончика, пожежу було погашено охоронцем. Вибухами зі стіни сторожки зірвало годинник. Його стрілки зупинилися саме в цей момент.

"Вибух такий потужний, добрячий вибух. Встав я, дійшов до середини вагону – другий вибух", - розповів сторож Сейдамет Смаїлов. Чоловік вийшов назовні, аби побачити, що діється. "Вийшов, обійшов пам'ятник, там он один факел, тут факел, і ось тут загоряння", - сказав свідок подій.

На місце події прибув муфтій мусульман Криму Хаджі Емиралі Аблаєв і заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. На місці події працює слідча група Міністерства закордонних справ у Криму.

Навколо будівництва Соборної мечеті кілька років тривали суперечки. Сімферопольска влада спочатку віддала мусульманам ділянку, потім передумала. Торік громада її таки відсудила. А кілька днів тому Муфтіят оголосив, що незабаром має розпочатися будівництво мечеті.

У Меджлісі вважають – хтось знову намагається роздмухати конфлікт.

"Це пряма провокація. Я зараз не хочу вибудовувати якісь версії, кому конкретно це більш потрібно. Але це потрібно тим, які себе відчувають дуже добре, коли в кримському суспільстві не є спокій. Це ті сили, які залишилися на узбіччі політичного життя. Вони хочуть звернути на себе увагу", - переконаний заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Нагадаємо, 3 березня 2011 року керівники Меджлісу кримськотатарського народу, Духовного управління мусульман Криму та Уряду автономії урочисто заклали капсулу у фундамент майбутньої Соборної мечеті Джума-джамі. Вона буде споруджена на околиці Сімферополя поблизу траси на Південне узбережжя Криму. Напередодні, 2 березня, позачергова сесія Сімферопольської міськради ухвалила рішення про виділення Духовному управлінню мусульман Криму (ДУМК) у безстрокове користування ділянки 2,7 га в районі вул. Ялтинської, 22, де будуватиметься Соборна мечеть. Цьому передував багатолітній конфлікт за право звести мечеть на цій ділянці.

Матеріали по темі:

13.02.2012 - Джемільов: Будівництво Соборної мечеті у Сімферополі планується розпочати цього року

20.06.2011 - Кримські мусульмани отримали держакт на землю під будівництво Соборної мечеті

23.05.2011 - Джума-Джамі повинна стати головною об'єднуючою мечеттю України, – М. Джемільов

06.05.2011 - Іран виділить кошти на будівництво Соборної мечеті в Сімферополі

19.04.2011 - Туреччина сприятиме у
будівництві Соборної мечеті у Сімферополі

28.03.2011 - Меджліс шукає спонсорів для будівництва Соборної мечеті у Сімферополі

10.03.2011 - Азербайджанcьких мільйонерів закликали взяти участь у будівництві Соборної мечеті у Сімферополі

03.03.2011 - У Сімферополі урочисто закладено перший камінь будівництва Соборної мечеті «Джума-Джамі»

Теги: мечеть, Соборна мечеть, Іслам у Криму, Меджліс, кримські татари, Чубаров, ДУМК, Сімферополь

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.