«Повернення» кримських татар виходить на екрани країни

1
Назва фільму «Хайтарма» (національний танець кримських татар) перекладається з кримськотатарської як «Повернення»
1
Головну роль у фільмі зіграв сам режисер Ахтем Сейтаблаєв
1
1
02.04.2013
Оцініть статтю: 
(236 оцінки)
nourdeen
Зображення користувача nourdeen.

Закінчені зйомки першого в історії незалежної України кримськотатарського художнього фільму «Хайтарма». Фільм, що розкриває про трагедію депортації кримських татар, вже називають кримськотатарським «Списком Шиндлера».

Новина про закінчення зйомок відразу ж розлетілася по інтернету і народ з нетерпінням став чекати виходу фільму на екран. Назва фільму «Хайтарма» (національний танець кримських татар) перекладається з кримськотатарської як «Повернення».


Фільм розповідає про трагічну сторінку історії кримських татар - депортацію 1944 року, а його сюжет розгортається навколо Амет-хана Султана, видатної історичної особистості, двічі Героя Радянського Союзу. Головну роль у фільмі зіграв сам режисер Ахтем Сейтаблаєв. За його словами, картина є віддзеркаленням того, як бачив депортацію сам Амет-хан Султан.


Місцями для зйомок стали Алупка, Бахчисарайський район і Судак. Весь фільм, переважно, російською мовою, але місцями звучить і кримськотатарська. У зйомках брало участь місцеве населення, серед якого було багато тих, хто особисто пережив депортацію.


Кошти на зйомки фільму виділив власник телеканалу ATR, бізнесмен і меценат Ленур Іслямов. Фільм планують показати напередодні річниці депортації 17 травня на кримськотатарському каналі ATR. Офіційний трейлер фільму відкритий для перегляду.

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.