Кримськотатарські організації вимагають від уряду України сприяти припиненню геноциду уйгурів

1
Мечеть в Урумчі
1
У зверненні до влади міститься вимога використати членство України в ООН та інших міжнародних організаціях, щоб «негайно припинити геноцид» корінного населення Східного Туркестану
1
1
16.07.2009
Оцініть статтю: 
(409 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Кримськотатарські громадські організації звернулися до керівництва України з вимогою сприяти припиненню знищення Китаєм корінного населення Східного Туркестану.

У ході прес-конференції у Сімферополі звернення до влади підписали організації «Азатлик», «Аркадаш», Кримськотатарський молодіжний центр та Фонд дослідження і підтримки корінних народів Криму, повідомляє інформагентство Е-Крим.

Президент Фонду корінних народів Криму Надир Бекіров повідомив, що, за його інформацією, китайські війська у Східному Туркестані знищили більше 3 тис. чоловік корінного населення - уйгурів, казахів, киргизів і узбеків.

У зверненні до влади міститься вимога використати членство України в ООН та інших міжнародних організаціях, щоб «негайно припинити геноцид» корінного населення Східного Туркестану. Крім того, автори звернення вимагають надати гуманітарну допомогу потерпілим у Східному Туркестані.

Як повідомлялося раніше, 13 липня президія Меджлісу кримськотатарського народу оприлюднила заяву, у якій закликає уряд Китайської Народної Республіки та всі сторони, втягнуті в міжетнічне протистояння у Сіньцзян-Уйгурському автономному районі КНР, приступити до вирішення конфлікту шляхом домовленостей на основі міжнародних актів про право народів на самовизначення.

Довідка: 26 червня у південній китайській провінції Гуандун відбулася масова бійка на етнічному ґрунті, у якій загинули дві людини, уйгури за національністю. 5 липня в адміністративному центрі Сіньцзян-Уйгурського автономного району місті Урумчі спалахнули масові заворушення. Уйгури, що становлять у районі етнічну більшість, вийшли на вулиці, протестуючи проти вбивства у Гуандун. Протести переросли у погроми, у ході яких уйгури нападали на представників народностей хань - найбільшої етнічної групи Китаю. У місті почалися зіткнення з поліцією, протестуючі палили машини і закидали стражів порядку каменями. У ході заворушень загинули як мінімум 184 чоловіки, близько 1 тис. одержали поранення.

Східний Туркестан - регіон у Середній Азії, що належить Китаю (Сіньцзян-Уйгурський автономний район). На території Східного Туркестану у XX столітті двічі виникали державні утворення: Східно-Туркестанська Ісламська республіка (1933-1934) та Східно-Туркестанська Революційна республіка (1944-1949).

Остаточно під юрисдикцію Китаю Сіньцзян перейшов у 1955 році, після тривалої боротьби уйгурів за свою незалежність.

За матеріалами Е-Крим

Посилання на тему:

Меджліс закликав Китай вирішити конфлікт з уйгурами мирним шляхом

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.