У Криму існує проблема повернення культових споруд мусульман

1
Через затягування органами влади на місцевому рівні процесу повернення культових споруд мусульманам, віруючі часто змушені орендувати різні приміщення для проведення пятничних і святкових молитов
20.07.2009
Оцініть статтю: 
(359 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Існують певні труднощі в питаннях повернення мусульманським громадам Криму культових споруд. Про це кореспондентові QHA повідомив заступник Муфтія Криму Айдер Ісмаілов.

«У Криму до нашого виселення було 1700 мечетей, з них сьогодні залишилося не більше 10. Однак при питанні повернення ми стикаємося з проблемами на місцевому рівні», - відзначив А. Ісмаілов.

За його словами, незважаючи на Указ Президента про повернення релігійним громадам культових об'єктів, на місцевому рівні органи влади знаходять безліч причин не виконувати указ.

«Незважаючи на те, що існують архівні документи, які підтверджують факт приналежності деяких будинків до культових, історичних, вони продаються і приватизуються, у зв'язку з чим повернути такі споруди стає набагато складніше», - підкреслив заступник Муфтія Криму.

Так, зокрема, кримським мусульманам не дають відновити мечеть Селіма у Феодосії. Як розповів радник Муфтія Духовного управління мусульман Криму з питань міжнаціональних відносин Арсен Альчиков, «ми більше 10 років займаємося цим питанням, збираємо і надаємо документи, постійно звертаємося у Представництво Президента, прямо до Президента, але все це гальмується».

Проблеми повернення культових споруд мусульман існують і в інших регіонах. Більше 15 років миколаївські мусульмани не можуть добитися від чиновників дозволу на те, щоб відновити мечеть, яка була побудована у районі парку Петровського ще в 1870 році, але знищена радянською владою. Причому територія, на яку претендують послідовники ісламу, фактично не використовується. Але міськрада Миколаєва до цього часу не видала мусульманам дозвіл на будівництво.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Богослужіння мусульман у спортзалах - ганьба для влади Криму

Кримським мусульманам не дають відновити мечеть Селіма у Феодосії

Миколаївські мусульмани знову добиваються дозволу на будівництво мечеті. Спонсори вже знайдені

У Софіївці розпочато будівництво мусульманського духовного комплексу

Каплицю можна, а мечеть ні? Будівництво культових об'єктів у с. Мирне

Мер Сімферополя не проти будівництва Соборної мечеті, але в іншому місці

Кримський військовий археолог вивчить проблему будівництва мечеті у «Красному»

Миколаївські мусульмани вимагають повернути їм територію старої мечеті

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.