Влада Сімферополя відтягує будівництво Соборної мечеті, - Р. Чубаров

1
Свято символізує закінчення Рамадану та підбиття підсумків священного місяця.
1
Заступник голови Меджлісу вважає, що позиція Г. Бабенко полягає в тому, щоб тягти час якомога довше, при цьому стверджуючи, що будувати потрібно, але перед цим варто порадитися із жителями міста
1
1
17.08.2009
Оцініть статтю: 
(159 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Голова Всесвітнього конгресу кримських татар, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що влада Сімферополя пропонує нову ділянку для будівництва Соборної мечеті, щоб відтягнути початок будівництва на 3-4 роки.

Будівництво Соборної мечеті у Сімферополі на вулиці Ялтинській, 22 почнеться у нинішньому році. Про це Рефат Чубаров заявив у кримській столиці 12 серпня, повідомляє КІА.

Він також відзначив, що на оформлення документів на ділянку мусульмани витратили близько чотирьох років.

«На оформлення документів на це місце [вулиця Ялтинська, 22] витратили близько чотирьох років. Якщо пан Бабенко вважає, що, пропонуючи десь ще місце, пустить нас по колу, то дурних немає», — цитує Р. Чубарова ІА Е-Крим.

Заступник голови Меджлісу вважає, що позиція Г. Бабенко полягає в тому, щоб тягти час якомога довше, при цьому стверджуючи, що будувати потрібно, але перед цим варто порадитися із жителями міста.

«Нас не влаштовує дурість і абсурдність дій влади: то дають, то не дають, відмовляють і забирають. Це місце не перше, яке просили мусульмани. Це місце влада сама виділила і переконала мусульман взяти це місце», - заявив Р. Чубаров, маючи на увазі ділянку на Ялтинській, 22.

У свою чергу, Г. Бабенко у коментарях журналістам відзначив, що мечеть розрахована на одночасне її відвідування більше 5 тис. чоловік. За його підрахунками, щоб доставити таку кількість віруючих, знадобиться 150 автобусів. У той же час, місця для паркування такої кількості транспорту на ділянці на Ялтинській немає. Крім того, припустив мер, багато віруючих будуть приїжджати в мечеть на особистому транспорті. «Це буде перекритий рух по об'їзній вулиці і на південний берег», - вважає мер Сімферополя.

Більше того, міський голова стверджує, що будівництво мечеті на Ялтинській небезпечно, оскільки поруч розташовані водоймище і дамба.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемільов заявив, що кримські татари не мають наміру поступатися у суперечці із владою Сімферополя щодо місця очікуваного будівництва Соборної мечеті.

Нагадаємо, що у 2004 році сесія Сімферопольської міськради ухвалила рішення про узгодження Духовному управлінню мусульман Криму місця розташування і розмірів земельної ділянки для будівництва Соборної мечеті в районі вулиці Ялтинської, 22. Однак пізніше депутати відмовили у відводі земельної ділянки за зазначеною адресою. У 2008 році вони погодили місце розташування мечеті на ділянці по вулиці Луговій, 6, а у лютому того ж року Сімферопольська міськрада визнала земельну ділянку у районі вул. Ялтинській, 22 і прилеглу до неї зону лісопарковою.

Наприкінці лютого 2009 року народний депутат України Борис Дейч у відкритому листі закликав депутатів Сімферополя і мера міста Геннадія Бабенко відкинути політичні розбіжності та розглянути питання про виділення ділянки під будівництво Соборної мечеті.

У квітні 2009 року постійний представник Президента України в АРК Леонід Жунько на зустрічі з членами Меджлісу висловив однозначну позицію Президента щодо даного питання: «...мечеть повинна бути побудована на тому місці, яке було обране, відведене і затверджене рішенням Сімферопольської міської ради». Проблему, що виникла з відведенням ділянки, Л. Жунько назвав «хитруваннями різних політичних і економічних структур».

На осінній сесії міськрада Сімферополя збирається повернутися до розгляду питання будівництва Соборної мечеті.

За матеріалами КІА і Е-Крим

Посилання на тему:

Міськрада Сімферополя відклала обговорення питання про Соборну мечеть на осінь

Тимошенко пообіцяла посприяти у вирішенні проблем кримських мусульман

Мер Сімферополя не проти будівництва Соборної мечеті, але в іншому місці

Соборна мечеть повинна бути побудована на затвердженому місці, - постпред Президента в АРК

Мер Сімферополя заговорив про компроміс у питанні будівництва Соборної мечеті

Екс-спікер кримського парламенту просить владу Сімферополя вирішити питання з Соборною мечеттю

Постпред Президента в Криму підтримав мусульман у прагненні законно одержати землю під будівництво Соборної мечеті

ДУМ Криму вважає замовленим рішення Верховного суду стосовно Соборної мечеті в Сімферополі

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.