Верховна Рада посилила відповідальність за злочини на ґрунті расової, національної або релігійної нетерпимості

1
Жертва злочину на преступления на ґрунті расової нетерпимості в Україні (Фото АР)
05.11.2009
Оцініть статтю: 
(134 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Сьогодні, 5 листопада, Верховна Рада посилила відповідальність за злочини, вчинені на ґрунті расової, національної або релігійної нетерпимості. За прийняття у цілому законопроекту № 2281-1 «Про внесення змін у Кримінальний кодекс України (про відповідальність за злочини з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості)» проголосували 312 депутатів при 226 необхідних.

Прийнятий законопроект передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 10 до 15 років за навмисне вбивство з мотів расової, національної або релігійної нетерпимості.

Крім цього, парламент установив покарання у вигляді штрафу від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на термін до п'яти років (з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю на термін до трьох років або без цього) за навмисні дії, спрямовані на розпалення національної, расової або релігійної ворожнечі і ненависті, на приниження національної честі і гідності людей у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями, расовою, етнічною приналежністю, кольором шкіри, мовою.

Як повідомляє «Кореспондент», попередня редакція Кримінального кодексу передбачала за такі дії покарання у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на термін до 2 років, або обмеження волі на термін до 5 років (з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю на термін до 3 років або без цього).

Як повідомляє джерело, у травні експерти Європейської комісії проти расизму і нетерпимості висловили стурбованість у зв'язку з неналежним рівнем боротьби з расизмом і нетерпимістю в Україні.

Рада Європи висловлювала свою стурбованість із приводу того, що в Україні протягом останніх років не було посилене законодавство щодо злочинів, вчинених на расовому ґрунті, і що українська влада досі не прийняла комплексний пакет цивільного і адміністративного антидискримінаційного законодавства.

За матеріалами «Кореспондент»

Посилання на тему:

Новини

На завершення сесії Парламент планує забезпечити невідворотність покарання за злочини з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості

У Києві обговорять прояви нетерпимості, з якою стикаються іноземні студенти

Одна з головних проблем в Україні - безкарність у порушенні прав

Як криза впливає на расизм і нетерпимість до іноземців?

В Україні найчастіше від дискримінації потерпають студенти-іноземці

Статті

Ігри ксенофобів

Мова ворожнечі: що це таке і як з цим боротися

Расизм та ксенофобія в Україні – нові виклики у сфері захисту прав людини

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.