Відбулася презентація книги про історію розвитку Ісламу в Криму

1
Книга розповідає про функціонування мусульманських інститутів у Криму у різні періоди, відносини даних інститутів з органами влади, їхні функціональні обов'язки
22.01.2010
Оцініть статтю: 
(301 оцінка)
oksana
Зображення користувача oksana.

В Кримській республіканській установі «Кримськотатарська бібліотека ім. І. Гаспринського» у м. Акмесджит (Сімферополь) сьогодні, 22 січня, відбулася презентація книги «Іслам у Криму: Нариси історії функціонування мусульманських інститутів».

Автором книги виступили кандидат історичних наук Олена Бойцова, доктор історичних наук, професор Кафедри історії України і допоміжних історичних дисциплін Таврійського Національного Університету (ТНУ) Віктор Ганкевич, кандидат політичних наук, доцент кафедри політичних наук ТНУ Ельміра Муратова та Зарема Хайредінова - кандидат історичних наук, доцент кафедри культурології ТНУ.

У заході взяли участь заступник голови Республіканського комітету у справах релігій Айдер Булатов, автори книги, директор і співробітники бібліотеки та інші.

Як відзначили автори, книга розповідає про функціонування мусульманських інститутів у Криму у різні періоди, відносини даних інститутів з органами влади, їхні функціональні обов'язки.

«Книга дає можливість певною мірою дати відповідь на питання, яким був Іслам у Криму, який Іслам потрібно відроджувати, що таке традиційний Іслам, чи можна взагалі називати його традиційним. Показати те, що було і до чого ми повинні сьогодні прагнути. Ідея книги - показати шлях, який пройшов Іслам», - відзначила Е. Муратова.

У книзі представлені 4 періоди розвитку Ісламу у Криму: Період Кримського ханства, де Іслам є домінуючою релігією, що визначає життя кожної людини, період розквіту мусульманської релігії. З анексією Криму починається другий період - занепад ісламської культури. Історія Таврійського Магометанського Духовного Правління показує, як починають складатися складні відносини між владою і даною структурою, у які рамки була вимушено поставлена мусульманська релігія. Третій - радянський період, який завдав сильного удару по Ісламу і остаточно перервав його розвиток. За словами авторів, через стислі строки і відсутність фахівців, які б займалися даним періодом, у книзі відсутня інформація про розвиток Ісламу у період з 1920-х по 1990-і роки. І нарешті, сучасний період - період відродження мусульманської релігії.

Тираж книги, у якій використані матеріали Російського і Кримського архівів, складає 1000 примірників.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Фонд Кримськотатарської бібліотеки ім. Гаспринського поповнився книгами про іслам

ДУМК і «Тезис» починають видання серії книг для дітей з вивчення Ісламу

У Сімферополі відбулася презентація книги Е. Муратової «Іслам у сучасному Криму: індикатори і проблеми процесу відродження»

У Сімферополі відбулася презентація збірки кримськотатарських релігійних пісень «Ілаhійлер» («Релігійні пісні»)

На розширення Кримськотатарської бібліотеки ім. І. Гаспринського передбачено 2,180 млн. грн.

Виданий 2-й том науково-популярної праці про історію Кримського Ханства і його правителів

Побачила світ книга «Основи ісламських знань» кримськотатарською мовою

Побачив світ «Словник релігійних термінів, пов'язаних з мусульманським віровченням»

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.