67 мечетей Криму все ще залишаються юридично не оформленими

1
«Близько 60 нових мечетей у Криму не мають акту введення в експлуатацію, тому що ніде не йдуть нам на зустріч, усе гальмують», - прокоментував ситуацію радник муфтія ДУМК з питань міжнаціональних відносин Арсен Альчиков.
15.02.2010
Оцініть статтю: 
(236 оцінки)
Теги: 
oksana
Зображення користувача oksana.

З 80 побудованих у Криму мечетей технічні паспорти мають лише 13. В Духовному управлінні мусульман Криму таку ситуацію пояснюють перешкодами з боку органів влади на місцях при оформленні правовстановлюючих документів на побудовані культові споруди.

Про це QHA проінформував голова Республіканського комітету Криму у справах релігій Володимир Маліборський на засіданні постійної комісії Верховної Ради Криму з культури, справ молоді та спорту у четвер, 11 лютого.

В. Маліборський також відзначив, що більшість об'єктів з переданих релігійним громадам і пристосованих під мечеті не переоформлені у власність мусульманських громад. «Дані об'єкти продовжують перебувати на обліку у БТІ (Бюро технічної інвентаризації - ред. QHA) як клуби, магазини, котельні й контори. Державні акти на земельні ділянки, які виділені під будівництво мечетей, мають не більше 10 мусульманських громад», - сказав він.

Зі свого боку, у Духовному управлінні мусульман Криму заявляють, що кримські мусульмани стикаються зі значними складностями при оформленні правовстановлюючих документів на мечеті, а також протидією органів влади на місцях у поверненні культових споруд.

«Близько 60 нових мечетей у Криму не мають акту введення в експлуатацію, тому що ніде не йдуть нам на зустріч, усе гальмують», - прокоментував ситуацію радник муфтія ДУМК з питань міжнаціональних відносин Арсен Альчиков.

Нагадаємо, що кримським мусульманам не дають відновити мечеть Селіма у Феодосії. За словами А. Альчикова, мусульмани більше 10 років займаються цим питанням, збирають і надають документи, постійно звертаються у Представництво Президента, прямо до Президента, «але все це гальмується».

В цілому, за даними Рескомрелігій, діючі сьогодні на території Криму релігійні організації, яких налічується 1371, забезпечені культовими спорудами на 58%. Переважна більшість збережених культових будівель повернуті релігійним організаціям (понад 90%). При цьому залишаються не переданими 21 об'єкт, серед яких 8 перебувають у державній власності й 12 входять до складу майна територіальних громад.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Влада визнає невирішення питання по Соборній мечеті помилковим, але ніяких дій не вживає

Кримська влада хоче заробити на мечетях?

Більшість мечетей у Криму залишаються юридично не оформленими

Мусульмани Криму стикаються зі значними труднощами при поверненні культових споруд

У Криму існує проблема повернення культових споруд мусульман

Богослужіння мусульман у спортзалах - ганьба для влади Криму

Кримським мусульманам не дають відновити мечеть Селіма у Феодосії

Невирішеність проблем кримських мусульман сприяє їх радикалізації, вважає експерт

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.