В Луганську пройшов фестиваль національних культур GLOBAL VILLAGE 2010

В Луганську пройшов фестиваль національних культур GLOBAL VILLAGE 2010
23.02.2010
Оцініть статтю: 
(214 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

14 лютого в обласному Палаці культури пройшов III-й щорічний фестиваль національних культур Global Village, організований міжнародною молодіжною організацією AIESEC у партнерстві з Луганським Центром Європейської інформації, за підтримки управління у справах сім'ї, молоді та спорту Луганської обласної державної адміністрації і Луганського обласного центру підтримки молодіжних ініціатив і соціальних досліджень.

Ярмарок культур Global Village 2010 став фінальним заходом, присвяченим Всеукраїнському тижню толерантності, що був проведений наприкінці 2009 року, в рамках якого було організовано конкурс творчих робіт «Моє бачення толерантності» серед школярів та студентів. Саме на фестивалі культур 14 лютого Агенцією Стійкого Розвитку Луганського регіону та Центром Європейської інформації було проведено нагородження переможців регіонального етапу цього конкурсу.

Фестиваль культур зібрав в одному залі студентів університетів Луганську більш ніж з 10 країн. Всі присутні мали чудову нагоду насолодитися різноманіттям культур, світоглядів, національного вбрання, танців, пісень, і спілкування у неформальній обстановці. На ярмарку були представлені такі країни, як Нігерія, Індонезія, Ангола, Пакистан, Афганістан, Непал, Туркменістан, Індія, Ірак, Китай а також Україна.

Ірак і Пакістан були представлені водночас трьома навчальними закладами – Східноукраїнським університетом ім. Володимира Даля, зокрема кафедрою іноземних мов, Луганським національним аграрним університетом та Луганським державним медичним університетом.

За словами організаторів концерту, дуже важливо, що студенти, що приїхали з однієї країни та навчаються у різних університетах мають змогу познайомитися на таких культурних заходах, таким чином укріплюючи зв’язки між цими навчальними закладами та зустрічаючи нових друзів.

Індонезію презентували молоді спеціалісти: Андін та Дана, які приблизно два тижні потому приїхали до локального комітету AIESEC в Луганську для того, щоб протягом 2 місяців працювати із школярами Луганську. Вони показали глядачам відео про їхню країну з надзвичайною природою, кліматом, величезними хвилями Індійського та Тихого океанів, яскравим сонцем та ніжно-блакитним небом, а також пісню, виконану національною мовою.

Українська культура була представлена чарівною піснею від вокального ансамблю естрадної пісні «Світанок» СНУ імені В.Даля, та експресивними, кольоровими та життєрадісними ритмами від народного ансамблю танцю «Соняшник» Луганського національного аграрного університету, який був також нагороджений подякою за участь у ярмарку Global Village у 2008 році.

Чжао Янь з Китаю прочитав вірша Лермонтова «Парус» своєю національною мовою, він, ніби жив ним, цей вірш – це він, зміна тембру голосу, жестикуляція, слова, які шли від серця допомогли зрозуміти його, навіть не розуміючи мови.

Нігерія представила найбільшу кількість номерів, це були два незабутніх танці, які постійно супроводжувалися бурхливими оплесками, передати словами це – неможливо, пісня-реп про маму та гімн Нігерії, коли він лунав, весь зал стояв, в знак поваги та толерантності до їхньої культури.

Ізабель Маланга з Анголи чарувала своїм голосом та знаннями української та російської мови, якими вона виконала пісню.

Непальці познайомили з географією, культурою та народом їхньої країни, показуючи на кожне фото, неможливо не побачити, яка гордість сяяла в їхніх очах і, як, мабуть, сильно вони скучили за своєю рідною країною, містом, домом… Танець був як мрія, яка подарувала декілька хвилин відчуття духа нації та країни, яка, здається, десь поруч, річ не в кілометрах, – а в глубині душі…

Представники Іраку танцювали національний танець, який так захопив іранців, що ті, які були в залі – встали та почали танцювати, аплодуючи; ведучі подарували їм троянду, яка вважається символом толерантності в їхній країні.

Наймолодші з усіх учасників конкурсу – туркмени, виразили своєю піснею всю любов, яка є в їхніх серцях та подарували її глядачам.

Індійський танцюрист вразив своєю пластикою, швидкістю та точністю рухів він також отримав подяку за участь у Global Village 2008.

Пакистанці – єдині учасники, які виконали пісню під гітару про їхню рідну країну, а також вони презентували глядачам танець, повний любові до Батьківщини. Пакистан разом з Афганістаном показали відео про історію їхніх держав, які вже багато років живуть у війнах, крові та серед смертей і немає надто старих чи надто молодих, які захищають свої країну, які прагнуть до миру та любові, але з кожним днем ця мрія ніяк не стане реальністю… Після зворушливого відео Афганістан представив танець, який найбільш чітко виражав стан їхньої душі та боротьби за чудо, на яке вони чекають і сподіваються та певні, що Аллах їм допоможе.

За словами учасників концерту, дуже важливо, щоб в майбутньому такі заходи траплялися якомога частіше, тому що, незважаючи на велику кількість студентів-іноземців у Луганську, буває так, що а ні іноземці, а ні українці не знають про культуру тих людей, що живуть поруч. Саме такі заходи, що збирають таке національне різноманіття, відкривають для нас нові знання про різні цінності та традиції, є дуже важливими для формування сучасного толерантного суспільства України.

За матеріалами «Молодіжна правда»

Посилання на тему:

Молодь Криму за міжнаціональну злагоду і співпрацю народів автономії

Представники тюркської молоді різних віросповідань підтримують кримських татар-мусульман

Іслам у сучасному Луганському регіоні

Під знаком півмісяця. Поклонятися Аллаху у Луганську непросто

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.