У Криму існує велике замовлення на міжетнічний конфлікт, - думка експерта

1
«Розвертається боротьба навколо етнічної ідентичності. У цьому контексті не можна не відзначити, що статті спрямовані на мобілізацію деякої частини населення, що настроєна негативно стосовно кримських татар», - Ігор Семиволос.
10.03.2010
Оцініть статтю: 
(631 оцінка)
oksana
Зображення користувача oksana.

У Криму існує велике соціальне замовлення на конфлікт і розмежування етнічних груп. Про це кореспондентові QHA розповів відомий київський політолог, директор Центра близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

За його словами, доказом цьому є ріст кількості провокаційних статей в українських ЗМІ стосовно кримських татар.

«Розвертається боротьба навколо етнічної ідентичності. У цьому контексті не можна не відзначити, що статті спрямовані на мобілізацію деякої частини населення, що настроєна негативно стосовно кримських татар», - говорить Семиволос.

Політолог вважає, що дані статті спрямовані на формування побоювання й тривоги цих людей. «Вони спрямовані на формування образа ворога й об’єднання своєї групи, і недопущення розмивання своєї ідентичності», - підкреслив експерт. Він додав, що «активність виходу таких статей, швидше за все, пов'язана з виборами, які пройшли в Україні. Під час виборів багато процесів загострюються».

«Турецька загроза»

Крім того, політолог відзначив, що «турецька загроза» використається для об'єднання.

«Турецька загроза» є традиційною страшилкою, що використалася як у радянський час, так і в Російській імперії. Для них важливо розіграти кримськотатарський фактор у деякому геополітичному розрізі. Вони прагнуть представити кримських татар не як сусідів, думку яких потрібно враховувати, а проблеми вирішувати, а як якусь страшну міфічну силу, що пов'язана з міфічною Османською імперією», - сказав Семиволос.

Директор Центра близькосхідних досліджень переконаний, що в Туреччині абсолютно не замислюються про такі речі. «Ніяких устремлінь Туреччини у відношенні Криму немає. Це не є предметом обговорення в Турецькій Республіці. Тим часом, це залишається ментальною загрозою російської націоналістичної пропаганди, і кримських татар вони розглядають як частину цієї загрози», - заспокоює проросійських активістів Ігор Семиволос.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Діяльність закордонних організацій не веде до захоплення ісламу в Криму

Міжетнічні проблеми у Криму створюються штучно

Експерти вважають події у Криму піаром і пов'язують їх з майбутніми виборами в Україні

Заяви про активізацію радикалів у Криму - це намагання отримати дивіденди напередодні виборів, вважає Р. Чубаров

Міжконфесійні конфлікти у Криму роздмухують політики і медійники, - думка експерта

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.