Європейська хартія допоможе відродити кримськотатарську мову в Криму

1
«Ми хотіли б, щоб кримськотатарська мова була мовою діловодства в автономії. І щоб наші діти навчалися рідною мовою. Адже зараз в автономії рідною мовою вчаться не більше 10% дітей кримських татар», - зазначив Джемільов.
15.03.2010
Оцініть статтю: 
(259 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Кримські татари не бачать проблем у тому, що українська буде єдиною офіційною мовою в Україні. Навпаки, вони добре знають українську, деякі навіть краще ніж російську. А виконання Європейської хартії регіональних мов або мов меншин сприятиме процесу відродження кримськотатарської мови в Криму.

Про це повідомив народний депутат України, лідер меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемільов в інтерв'ю «Голос Америки».

Як відзначає QHA, раніше президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні незабаром буде імплементована Європейська хартія регіональних мов, механізми якої передбачають передачу права на визначення статусу мови регіонам. Разом з тим, українська мова буде єдиною державною мовою у країні.

У зв'язку з цим, Джемільов заявив, що виконання Хартії дозволить відродити національну мову на кримському півострові.

Джемільов підкреслив необхідність ведення діловодства в автономії також кримськотатарською мовою, яка, до того ж, повинна стати основною мовою у процесі навчання кримськотатарських дітей.

«Ми хотіли б, щоб кримськотатарська мова була мовою діловодства в автономії. І щоб наші діти навчалися рідною мовою. Адже зараз в автономії рідною мовою вчаться не більше 10% дітей кримських татар», - зазначив Джемільов.

Довідка QHA. Європейська хартія регіональних мов або мов меншин (European Charter for regional or minority languages) - прийнята в Страсбурзі 5 листопада 1992 року на англійській і французькій мовах в одному екземплярі, що зберігається в архіві Ради Європи. Генеральний секретар РЄ відправляє копії Хартії кожній державі - члену Ради Європи й будь-якій державі, якій було запропоновано приєднатися до цієї Хартії.

Тривала суперечка з приводу ратифікації хартії відбулася на Україні. Хартія набула чинності у 2006 р., в 2007 р. Україна представила початкову доповідь про її виконання, що піддалася критиці в альтернативній доповіді Української асоціації викладачів російської мови й літератури.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Кримськотатарський громадський діяч закликає співвітчизників оформляти основні документи громадянина рідною мовою

Писемність кримсько-татарської мови перекладуть на латиницю

Викладачі кримськотатарської мови нарікають на мізерну кількість предметних годин

Лідер Меджлісу запропонував створити єдиний алфавіт кримських татар

Відбулася презентація підручників з кримськотатарської мови

В Криму відбулося обговорення програми «Ана тили огрунда куреш!» («За рідну мову!»)

Для відродження і розвитку кримськотатарської мови кримські татари потребують підтримки України та міжнародних організацій

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.