Глави українських конфесій закликають Прем'єр-міністра Азарова до діалогу та конструктивної співпраці

1
Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій запропонувала Уряду продовжити співробітництво на партнерських засадах на благо українського суспільства. (Фото: irs.in.ua)
22.03.2010
Оцініть статтю: 
(295 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Глави українських конфесій сподіваються що новий Прем’єр-міністр України Микола Азаров сприятиме успішному продовженню діалогу й співпраці між Урядом та Церквами й релігійними організаціями, і готові робити все від них залежне заради панування в Україні миру, злагоди й порозуміння серед прихильників різних віросповідань. Про це йдеться у привітанні Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), спрямованому главі Уряду 16 березня.

“Церкви та релігійні організації, які є членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, прикладом свого служіння у суспільстві прагнуть показати, як можна знаходити спільну мову, співпрацювати та висловлювати спільну позицію, залишаючись вірними своїм переконанням”, - зазначається у зверненні.

“Рада Церков вважає, що цей досвід порозуміння та співпраці зараз особливо потрібний для України – для нашої держави та для українського суспільства. Тому ми готові й надалі робити все від нас залежне, щоби в Україні панували мир, злагода й порозуміння серед прихильників різних віросповідань, а також підтримувати Ваші ініціативи, спрямовані на досягнення цієї мети”, – цитує звернення ВРЦіРО Інститут релігійної свободи.

У ВРЦіРО також висловлюють сподівання, що новий Прем’єр-міністр України сприятиме успішному продовженню діалогу та співпраці між Урядом та конфесіями, що стало здобутком держави за часи незалежності України, а також докладе зусиль для розв’язання нагальних проблем у сфері державно-церковних відносин.

“Україна багатьма державами справедливо вважається прикладом високого рівня міжконфесійного діалогу та конструктивної співпраці держави з конфесіями, що окремо відзначили в тому числі й високопосадовці Ради Європи”, – зауважили у ВРЦіРО.

Тому Рада Церков запропонувала Уряду продовжити співробітництво на партнерських засадах на благо українського суспільства, наголошуючи на необхідності утвердження у суспільстві високих моральних цінностей, подальшого розвитку співпраці між державою та конфесіями в гуманітарній сфері та поліпшення на законодавчому рівні умов для духовної та суспільно-важливої діяльності Церков і релігійних організацій.

Можливі напрямки взаємодії Уряду і конфесій докладно були викладені у Переліку актуальних питань державно-конфесійних відносин в Україні, який був доданий до згаданого звернення Ради Церков і релігійних організацій до Прем'єр-міністра України.

Довідка ІРС. Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій плідно працює вже протягом майже 14 років. До її складу входять 18 Церков і релігійних об’єднань України та одна міжконфесійна організація – Українське біблійне товариство. В Раді Церков представлені всі основні конфесії України, зокрема – православні (УПЦ, УПЦ КП, УАПЦ), греко- і римо-католики (УГКЦ та РКЦ), провідні протестантські об’єднання (баптисти, п’ятидесятники, адвентисти сьомого дня, євангельські християни, лютерани та інші), іудеї та мусульмани (київський, кримський та донецький центри). Представлені у ВРЦіРО конфесії загалом об’єднують понад 95% усієї релігійної мережі України.

За матеріалами ІРС

Посилання на тему:

Новини

Нова парламентська коаліція декларує утвердження свободи совісті й віросповідання

Новий Віце-прем’єр з гуманітарних питань: Нам слід пам'ятати, що Україна – поліетнічна країна

Лавринович: Україна – поліетнічна і полірелігійна країна

Спроби обмежити релігійні свободи зустрінуть серйозний опір, - Ю.Решетніков

Представники Уряду, Парламенту та громадськості проаналізували стан та тенденції державно-конфесійних відносин в Україні у 2009 році

Стан релігійної свободи в Україні - на високому рівні

Розпочала роботу Комісія з питань забезпечення реалізації прав релігійних організацій

Статті

Україна після президентських виборів: огляд головних подій

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.