У Криму знову будуть хафізи!

1
За часів правління мусульман, у Криму був дуже розвинений інститут хафізів.
12.04.2010
Оцініть статтю: 
(256 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

31 березня в Червоногвардійському медресе хафізів, що в Криму, відбувся урочистий захід з нагоди початку навчання кращих його учнів Корану напам'ять. Для кримських мусульман ця подія стала ще одним кроком на шляху до відродження колись притаманного їм високого рівня духовної культури й релігійної освіти.

Відомо, що хафізами називають мусульман, які вивчили напам'ять священний Коран. Ще на зорі Ісламу, коли пророк Мухаммед призивав людей до істинної релігії, серед мусульман стало звичаєм запам'ятовувати аяти Корану напам'ять. І в усі наступні часи мусульмани, опираючись на слова Пророка, що возвеличували ступінь хафізів, намагалися стати носіями Корану й дати відповідне навчання своїм дітям.

Славне минуле

Кримські татари, що споконвічно сформувалися як мусульманський народ, завжди залишаючись вірними Ісламу, в минулому широко прославилися рівнем духовної культури й релігійної освіти, видатними релігійними діячами, більшість яких знали Коран напам'ять. За часів правління мусульман, у Криму був дуже розвинений інститут хафізів. Однак, як відомо, пройшла череда трагічних подій, якими насичена історія кримських татар: Крим був захоплений Російською імперією, і утиски місцевого населення, що почалися з цього часу, досягли свого апогею в радянський період. У той час, коли панувала атеїстична комуністична доктрина й релігійні люди визнавалися ворогами держави, знищувалися щиро віруючі, релігійно освічені, у тому числі хафізи. Не було можливості навчати дітей основам віри.

Відродження

Тепер, коли кримські татари повернулися на свою батьківщину, відроджуються духовні традиції й культура цього народу. Кримські татари знову повертаються до духовних джерел, роблять певні кроки в цьому напрямку. Одним із таких кроків, спрямованих до цієї мети, став захід, проведений недавно в смт. Курман-Кемельчі (Червоногвардійське). У Червоногвардійському медресе хафізів, що діє от уже третій рік, шестеро учнів розпочали заучування Корану напам'ять. Ці юнаки, що пройшли всі іспити й випробування й обрані з 32 учнів даного медресе, були визнані достатньою мірою підготовленими для цього. У зв’язку з цим, у Червоногвардійському медресе хафізів 31 березня був проведений урочистий захід.

Учні, допущені до заучування Корану, а також ті, що готуються до цього, за традицією прочитали деякі сури з Корану, потім була прочитана молитва. Запрошені на захід заступник муфтія мусульман Криму Енвер Ногашев, заступник координатора Представництва Духовного Управління Туреччини в Криму Умер Фарук Джан та інші гості високо оцінили дану подію й присвячений до неї захід і розповіли про значення інституту хафізів в Ісламі, після чого побажали успіхів учням, що стали на цей шлях.

Сподівання

У Духовному управлінні мусульман Криму сподіваються, що в найближчому майбутньому на півострові знову буде розповсюджений інститут хафізів і кримськотатарський народ, відродивши свої духовні традиції, досягне колишніх висот у релігійному й духовному знанні.

Сприяє досягненню цієї високої мети й Вище медресе хафізів, відкрите у Сімферополі в 2003 році Духовним управлінням мусульман Криму й Всеукраїнською асоціацією громадських організацій «Альраід». За цей час у школі відбулося два випуски, а її учні неодноразово представляли Україну на міжнародних конкурсах читців Корану.

За матеріалами сайту «ДУМК»

Посилання на тему:

Новини

Вище медресе Хафізів відроджує традицію вивчення Корану в Криму

Пішов з життя Аля аль-Мухтасиб, викладач школи Хафізів у Криму

Українські хафізи представлять країну відразу на декількох міжнародних конкурсах із читання Корану

В українській школі хафізів відбувся другий випуск знавців Священного Корану

Сімферопольська школа хафізів випустила перших в історії України читців Корану

Статті

Надія ісламського відродження в Україні

Хафізи України

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.