Amnesty International закликає забезпечити дотримання прав людини в Україні

Ісламські пам'ятники Старого Криму
1
Amnesty International закликає новообраного Президента Віктора Януковича та його уряд забезпечити контроль за порушенням прав людини.
1
15.04.2010
Оцініть статтю: 
(233 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Amnesty International закликає українську владу забезпечити контроль за дотриманням прав людини та вдосконалити законодавство відповідно до міжнародних стандартів.

«Вчинки важливіші за слова: забезпечте права людини в Україні» - так називаються рекомендації, як захистити українців від катування та жорсткого ставлення під час утримання під вартою, від расової дискримінації, як захистити права біженців та шукачів притулку. Цей меморандум представники міжнародної правозахисної організації Amnesty International передали українським вископосадовцям та главі держави.

Cтарший директор програми по Європі і Центральній Азії Нікола Дакворз заявила: «Нова українська влада має не допустити марнування поступу у сфері захисту прав людини, якого Україна досягла за останні 20 років». І додала, що висловлювання на підтримку прав людини є похвальними. «Але їх слід підкріплювати вчинками – неупередженими та ретельними розслідуваннями усіх звернень щодо порушення прав людини, притягненням до відповідальності винних та відшкодування жертвам», - зазначила Дакворз.

Рішучі заходи

Як розповіла «Німецькій хвилі» речниця міжнародної організації Лідія Аройо, Amnesty International провела незалежне дослідження в Україні щодо порушень прав людини і оцінюватиме діяльність нового уряду, виходячи з того, чи вживатиме він рішучих заходів для подолання проблем.

Так, правозахисники відзначають, що практика катування осіб, що перебувають під арештом, в Україні і надалі існує. Цьому, кажуть в організації, сприяє атмосфера безкарності, коли міліціонери можуть «вибивати» зізнання. А те, як розслідують заяви про такі прояви жорстокості, не відповідає європейським стандартам неупередженості, та мало хто з прокурорів висуває співробітникам міліції звинувачення в катуванні.

Дакворз піддає критиці і міліцейську культуру в Україні, що уможливлює прояви расизму: «Будь-хто, що виглядає «інакше», піддається перевірці документів з можливим наступним необґрунтованим затриманням, жорстоким ставленням, вимаганням грошей».

Крім того, сказано у доповіді, емігранти, біженці та шукачі притулку часто стають жертвами таких порушень прав людини з боку міліції, і ця ситуація погіршується системою надання притулку, яка не в змозі захистити права шукачів притулку.

Злочини на расовому ґрунті дуже часто розглядаються як звичайні злочини, найчастіше як «хуліганство». Така практика приховує масштаб проблеми та заважає уряду аналізувати та вирішувати проблему расової дискримінації.

Лідія Аройо наголошує - Amnesty International рекомендує вжити конкретних заходів для дотримання прав людини, зокрема - фіксувати та розслідувати випадки злочинів на ґрунті расизму чи ксенофобії по всій Україні, встановити діючу та справедливу систему надання притулку та заснувати незалежне управління для розслідування усіх заяв щодо порушення прав людини міліцією.

За матеріалами «Німецька хвиля» і «Громадський простір»

Посилання на тему:

В Україні поменшало злочинів на ґрунті расової та етнічної нетерпимості

Підписаний закон про заборону дискримінції засуджених

Human Rights Watch: Україна вороже ставиться до шукачів притулку і дискримінує частину своїх громадян

Верховна Рада посилила відповідальність за злочини на ґрунті расової, національної або релігійної нетерпимості

Одна з головних проблем в Україні - безкарність у порушенні прав

В українській міліції багато расистів

Звіт держдепартаменту: В Україні найбільші порушники прав людини – міліція та тюрми

В Україні не працюють механізми покарання расистів і ксенофобів

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.