В Німеччині стурбовані нападками на кримських татар

1
«Від імені «Товариства захисту пригноблених народів» я прошу Вас, рішуче виступити проти нападок на кримських татар і вжити невідкладних заходів для поліпшення їхньої ситуації», звернувся до Президента України Тільман Цюльх
30.04.2010
Оцініть статтю: 
(177 оцінки)
Теги: 
oksana
Зображення користувача oksana.

Генеральний секретар Міжнародної організації із захисту прав людини «Асоціації із захисту репресованих народів» (GfbV) Тільман Цюльх направив на адресу Президента України Віктора Януковича відкритий лист, яким просить Главу держави рішуче виступити проти нападок на кримських татар і вжити невідкладних заходів для поліпшення їхньої ситуації.

Про це QHA повідомили у прес-службі Меджлісу кримськотатарського народу.

Як зазначено в листі, текстом якого володіє QHA, на фоні історичного факту, коли в 1944 р. кримські татари стали жертвою геноциду, «ми були приголомшені тим, що останнім часом відбуваються нападки на їхні демократичні структури, а саме Меджліс і Курултай. На початку квітня поточного року активіст «Російського блоку» у Кримському парламенті Олег Родивілов влаштував цькування проти кримських татар. Меджліс нібито є кримінальним і порушує Конституцію України. Російська діаспора в Криму й Таврійський союз також написали на Вашу адресу відкритий лист із вимогою заборонити Меджліс».

Як відзначає Цюльх, такого роду ініціативи є відкритим ударом в обличчя всім тим, хто десятиліттями в найскладніших умовах бореться за демократію і свободу. За його словами, кримські татари потребують особливої уваги і підтримки з боку Президента.

«Від імені «Товариства захисту пригноблених народів» я прошу Вас, рішуче виступити проти нападок на кримських татар і вжити невідкладних заходів для поліпшення їхньої ситуації. Це сприятиме зміцненню соціального миру в Криму», - зазначається у листі до В.Януковича.

Зокрема, Цюльх виділяє такі проблеми, як недостатня розвиненість інфраструктури у місцях проживання кримських татар. Незважаючи на те, що кримські татари становлять 13% населення півострова, їхнє представництво у відомчих установах і міліції всього 1- 4%. Приблизно 100-150 тисяч кримських татар як і раніше проживають у місцях заслання, в основному в Узбекистані.

«Дотепер залишається незадовільним питання про права на землю. Це веде до того, що кримських татар обвинувачують у тому, що вони селяться нелегально, і це у свою чергу приводить до судових розглядів і дискримінації», - йдеться у зверненні.

Великі труднощі, за словами Цюльха, виникають у зв'язку зі збереженням і розвитком рідної мови, культури й національної ідентичності. На сьогоднішній день існує 15 шкіл, у яких менше 10 % дітей кримських татар навчаються рідною мовою.

Невирішеність питання, пов'язаного з будівництвом у Сімферополі Соборної мечеті також свідчить, за його словами, про дискримінацію кримськотатарського народу у сфері свободи релігії.

«Вельмишановний пане Президенте, ми настійно просимо Вас, взяти на себе турботу про перераховані вище проблеми та їхнє вирішення. Попередній уряд щоразу відкладав їх на задній план і тим самим сприяв загостренню ситуації. Для підтримки соціального миру, позитивного й економічного розвитку в Криму важливо, щоб була припинена дискримінація кримських татар», - відзначив Цюльх, додавши, що щодо даного питання варто було б порозумітися й з Олегом Родивіловим.

Довідка. Міжнародна організація із захисту прав людини «Асоціaція із захисту репресовaних нaродів» уже більше сорока років виступає на захист прав меншин, що перебувають під загрозою і зазнають переслідувань в усьому світі.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Новини

Україна розробить національну програму підтримки кримськотатарського народу, - В.Янукович

Мустафа Джемільов побоюється провокацій між татарами й росіянами

В Європарламенті обговорили кримськотатарське питання

У Німеччині стурбовані становищем кримських татар

ОБСЄ працює у сфері вирішення проблем кримськотатарського народу

ЄС зацікавився проблемами кримських татар

Статті

Проросійські ЗМІ провокують татарофобські настрої в Криму

Росіян намагаються об'єднати за допомогою кримських татар

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.