Туреччина буде й надалі підтримувати кримськотатарський народ, - Давутоглу

1
Ахмет Давутоглу запевнив, що Туреччина буде й далі надавати допомогу кримськотатарському народу, як робить це більше 10 років
07.05.2010
Оцініть статтю: 
(392 оцінки)
Теги: 
oksana
Зображення користувача oksana.

Міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу заявляє, що турецька сторона виступає за збереження етнічного миру в Криму і буде й надалі надавати допомогу кримськотатарському народу.

«Всі народи, які проживають на території Криму - це наші друзі, наші сусіди, і ми надаємо величезного значення етнічному миру у даному регіоні. Ми розглядаємо кримськотатарський народ у Криму як міст дружби між нашими країнами», - сказав Давутоглу у четвер, 6 травня, у Сімферополі.

Дипломат запевнив, що Туреччина буде й далі надавати допомогу кримськотатарському народу, як робить це більше 10 років.

«Ми готові надавати всіляку допомогу, що буде необхідна в Україні й Криму. Немає меж цієї допомоги... ми дякуємо за допомогу, що сьогодні надається урядом України і керівництвом Криму кримським татарам. У нас спільна доля, і майбутнє ми побудуємо разом», - підкреслив він.

Крім того, А.Давутоглу назвав Україну важливим стратегічним партнером і сусідом для його держави.

Він також повідомив, що в ході зустрічей у Києві в середу одним з ухвалених рішень була організація поромної переправи між турецьким містом Синоп і Ялтою в Криму.

Як передає агентство «Інтерфакс-Україна», у ході візиту в Крим міністр відвідав селище Зуя під Сімферополем, де взяв участь у відкритті кримськотатарської школи,

яка була побудована за проектом Турецького управління співробітництва і розвитку (TIKA).

Потім він провів зустрічі з прем'єр-міністром Криму Василем Джарти та головою Верховної Ради Криму Володимиром Константиновим.

Як стало відомо QHA зі слів кримського прем'єра, на півострові планується побудувати Кримськотатарський культурний центр. На думку Володимира Константинова, центр буде сприяти культурній взаємодії між народами, що проживають в автономії. Спікер відзначив, що вже розроблено проект будівництва об'єкта й визначені джерела фінансування. «Думаю, що в найближчі два роки цей проект реально реалізувати», - сказав він.

Крім того, за даними УКРІНФОРМ, під час зустрічі з керівництвом АРК глава зовнішньополітичного відомства Туреччини повідомив про намір його країни відкрити в Сімферополі Генеральне консульство замість діючого там почесного консульства.

Чорноморський регіон - не місце для військового протистояння

В рамках візиту в Крим глава МЗС Турецької республіки відвідав також Севастополь.

Відповідаючи на питання журналістів, Ахмет Давутоглу заявив, що його країна зацікавлена в збереженні миру й стабільності в Чорноморському басейні. Коментуючи рішення про продовження строків перебування в Україні Чорноморського Флоту Росії, він відзначив, що Туреччина не бачить у цьому ніяких загроз.

«Туреччина бачить Чорноморський регіон, Чорноморський басейн, як зону миру і благополуччя. Ми хочемо бачити тут історію, торгівлю, культуру, мистецтво. Це регіон не для військових і політичних протистоянь. У нашій зовнішній політиці в Туреччини тут немає ворогів, є тільки дружні країни, з якими ми співробітничаємо», - заявив глава турецького МЗС.

Крім того, міністр висловив сподівання, що подібні питання не виникнуть і в майбутньому. «Дай Боже нам створити в Чорноморському регіоні таку обстановку, щоб ці питання не виникали», - підкреслив Ахмет Давутоглу.

Він також повідомив, що Туреччина й Україна домовилися про початок переговорів по формуванню українсько-турецької зони вільної торгівлі і введенню безвізового режиму між країнами. Рішення з даних питань, відзначив Давутоглу, може бути прийняте вже в липні цього року у ході запланованого в Україну візиту прем'єр-міністра Турецької Республіки Реджепа Тайіпа Ердогана.

За матеріалами ЗМІ

Посилання на тему:

Новини

Україна й Туреччина на шляху до стратегічного партнерства

Кримські татари зв'язують Туреччину й Україну

Віктор Янукович запросив прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Ердогана на інаугурацію

Туреччина й Україна спростять візовий режим

Статті

Наріжний камінь добросусідських відносин українського і турецького народів

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.