«Досягнув успіху той, хто очистив душу...» - семінар для мусульманок

1
Близько 50 мусульманок із різних міст України об'єдналися, щоб почерпнути користь із заходів, спрямованих на зміцнення віри і очищення душі
11.05.2010
Оцініть статтю: 
(233 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У ці нелегкі для мусульман часи, коли успіх вимірюється у кількості грошей, підлеглих, новинок техніки, зі сторінок Священного Корану звучить звернення: «Досягнув успіху той, хто очистив її (душу)» (Коран, 91:9).

Всезнаючий Аллах вказує на те, що успіх, а за ним і порятунок душі полягає у збереженні її в первозданній чистоті, в тому, щоб уберегти від скверни і смути низинних плотських бажань, покоривши її бажанням і волі Аллаха. Така справжня мета життя кожної окремої людини, чоловік то або жінка, якщо вона прагне до спасіння душі за допомогою її очищення.

З 30 квітня по 5 травня зусиллями ВАГО «Альраїд» був організований культурно-просвітницький жіночий семінар. Близько 50 мусульманок з Києва, Харкова, Одеси, Донецька, Вінниці, Луганська та інших міст України об'єдналися, щоб почерпнути користь із заходів, спрямованих на зміцнення віри і очищення душі. Читаючи спільно Коран, слухаючи лекції, переглядаючи повчальні відео, навіть відпочиваючи разом, учасниці відчули силу Ісламу як способу життя.

Голова Всеукраїнського комітету з питань сім'ї та жінок ВАГО «Альраїд» Фатіма Амруллаєва коментує: «Очищення душі в першу чергу дуже важливе для тих, хто розповідає іншим про Іслам».

«Багато залежить від нас, як ми передаємо іншим те, що знаємо. А через велику кількість негативних подій, які пов'язують з мусульманами, наше завдання зламати існуючі стереотипи і довести, що Іслам - релігія миру і добра », - говорить Ісмаїл Каді, голова ВАГО «Альраїд».

Як же кожен із нас може очистити свою душу для настільки важливої справи?

Найбільшим прикладом у цьому для мусульман є, звичайно ж, Пророк Мухаммад (мир йому і благословення). Поглиблювати свої знання про нього, слідувати за ним і любити його - ось завдання для сучасних мусульман. Посланий як милість для всіх народів, він вирізнявся винятковою добротою до всіх. Адже «Якби твій Господь бажав, то Він би зробив усіх людей одним народом» (Коран, 11:118). А чи чиста наша душа настільки, щоб не сприймати різноманітність і розбіжності як привід для розділень? А якщо це відбувається в мусульманському суспільстві?

«Як у Всесвіті, так і в релігії Аллах встановив оптимальний порядок, золоту середину - «аль-васатийя»- порушення якого призводить до незворотних наслідків», - підкреслює Сейран Аріфов. Виникнення крайніх поглядів в релігії обумовлено невіглаством і знову-таки душевними пристрастями, які заважають змиритися з існуванням іншої точки зору. «Розбіжності неминучі. Проблема в тому, що зароджується в серцях під час цих розбіжностей», - додає він.

Контролювати те, що зароджується в серці, нелегко. Це частина самовиховання, яким повинна займатися кожна людина. Часто через брак знань, надмірну прив'язаність до мирського життя, почуття ліні, самовиховання як частина процесу очищення душі упускається. Але важливість його не переоцінити. Адже поміж іншим від цього залежить порятунок людини і того, хто за нею спостерігає, і міг би стати на істинний шлях. Ми не позбавлені підтримки. Передають зі слів Абу Хурайри (мир йому) що Пророк (мир йому і благословіння) сказав: «Аллах Всевишній каже: Якщо раб наблизиться до Мене на п'ядь, Я наближуся до нього на лікоть, якщо Він наблизиться до Мене на лікоть, Я наближуся до нього на сажень, а якщо він попрямує до Мене кроком, то Я кинуся до нього бігом!»

Винагородою за наші зусилля стане вдоволення і допомога Аллаха, як це було з пророками. «Успіх пророків залежав від терпіння та вміння чим-небудь жертвувати», - підкреслює Тарек Сархан, завідувач відділом з ісламської культури Громадської організації «Ан-Нур».

Він нагадує і те, що великою помилкою є відокремлювати релігію від інших сфер життя. «Іслам - послання на всі часи, для всіх народів, для цілісної людини (включаючи душу, розум і тіло), а також для людей, незалежно від статі, віку та інших характеристик».

У кожного своя роль в Ісламі. Своя роль і у жінки, що прагне слідувати за Пророком (мир йому і благословіння).

З самого початку організатори 5-денного семінару прагнули зміцнити сестринські взаємини та підвищити рівень віри. Чи вдалося цього досягти? Буде видно з часом, але, судячи з висловлювань учасниць семінару, всі налаштовані втілювати в життя почуте і просити Аллаха, щоб такі заходи проводилися і надалі!

За матеріалами arraid.org

Посилання на тему:

У містах України пройшов цикл семінарів про Іслам

Володарі знання вище по ступенях перед Аллахом, - семінар в ІКЦ м. Києва

Крим прийняв естафету зустрічей на тему родини в містах України

У Сімферополі мусульманки обговорять секрети сімейного щастя

Відомі ісламські вчені прочитали лекції для українських мусульман

Мусульманки Києва зустрілися «під покровом благородства і краси...»

У Києві відбувся семінар-тренінг для українських мусульманок

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.