Відбулося нагородження лауреатів премії ім. Бекіра Чобан-заде

1
Учасники урочистої церемонії

28 травня 2010 року у м. К'арасувбазарі (Білогірськ, АРК) відбулася щорічна церемонія вручення Міжнародній премії імені Бекіра Чобан-заде.

У заході взяли участь Голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемільов, його заступник Ремзі Ільясов, голова К'арасувбазарського регіонального меджлісу Мустафа Асаба, члени регіонального і місцевих меджлісів, депутати місцевих рад, ветерани кримськотатарського національного руху, представники кримськотатарських творчих колективів, а також засновник і голова Фонду ім. Бекіра Чобан-заде Ресуль Веліляєв.

Урочиста церемонія почалася покладанням квітів до пам'ятника класика кримськотатарської літератури, ученого-тюрколога зі світовим ім'ям Бекіра Чобан-заде. Потім дійство урочистого заходу перемістилося в актовий зал Будинку культури К'арасубазара.

Урочистий вечір відкрився творами кримськотатарського класика Бекіра Чобан-заде у виконанні заслуженого діяча мистецтв України Різи Юсуфова, заслужених артистів АРК Рустема Меметова і Михайла Голуб’єва. Зокрема, прозвучали твори зі збірки «Звуки свирели», вірш «Булутлар» («Хмари»). Також з виконанням власних пісень на вірші Бекіра Чобан-заде виступив заслужений артист України Февзі Алієв.

У своєму виступі Ресуль Веліляєв зазначив, що процедури, пов’язані з висуванням і конкурсним відбором кандидатів, а потім і нагородженням переможців премією імені Бекіра Чобан-заде, стали помітним явищем у культурному житті Криму і кримськотатарського народу.

При цьому відомий меценат акцентував увагу присутніх на тому, що в планах очолюваного ним Фонду відкриття ліцею імені відомого кримськотатарського просвітителя і ученого Бекіра Чобан-заде, будівництво якого вже ведеться у м. К'арасувбазарі.

Ресуль Веліляєв також вручив від імені Фонду лист подяки докторові філологічних наук, професорові Кримського інженерно-педагогічного університету Ісмаїлу Керімову, який очолював впродовж перших 3-х років Комісію з присудження премії ім. Бекіра Чобан-заде.

Мустафа Джемільов у своєму виступі відзначив вагомий внесок Бекіра Чобан-заде у розвиток кримськотатарської культури, у вивчення мови і літератури кримськотатарського народу, а також у розвиток мовознавства і літературознавства багатьох тюркських народів.

«Уже сьогодні у Криму, у К’арасувбазарі, де народився Бекір Чобан-заде, силами добрих і чуйних людей встановлений на його честь пам’ятник, заснований Фонд його імені, а также присуджується Міжнародна премія», - продовжив Мустафа Джемільов.

Він зазначив, що з боку держави відсутня відчутна підтримка у популяризації і розвитку культури кримськотатарського народу. «Але, на щастя, у нашого народу є такі ідейні і цілеспрямовані люди, як відомий підприємець Ресуль Веліляєв, силами якого зроблено немало для відродження історії і культури кримських татар».

Від імені Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемільов подякував Ресулю Веліляєву за його активну підтримку у розвитку культури і мистецтва кримськотатарського народу і популяризацію діяльності Бекіра Чобан-заде.

Лауреати премії

Мустафа Джемільов привітав лауреатів премії ім. Бекіра Чобан-заде 2010 року – Нарімана Сейтяг’єва за підготовлену і видану ним книгу «Бекир Чобан-заде. Меним языларым» (номінація «За популяризацію творчості Бекіра Чобан-заде у галузі літератури, науки і мистецтва») та Олексу Гайворонського – за книгу «Крымское ханство», що вийшла у двух томах (номінація «За найкраще дослідження у галузі мистецтва, історії, етнографії і топонімії Криму»).

Премію лауреатам конкурсу вручили заступник Меджлісу кримськотатарського народу Ремзі Ільясов і директор Тюркологічного центру ім. Бекір Чобан-заде з м. Баку (Азербайджан) Алі Муса Ібрагімов.

Премія

Премія ім. Бекіра Чобан-заде заснована Фондом ім. Бекіра Чобан-заде у 2006 році.

Вона присуджується у семи номінаціях:

1. За кращу книгу (або цикл) поетичних творів кримськотатарською мовою.

2. За кращий прозаїчний (зокрема публіцистичний) твір кримськотатарською мовою.

З. 3а кращу наукову роботу із кримськотатарського мовознавства (підручник, словник), дослідження у галузі кримськотатарського літературознавства, літературно-критичні твори.

4. 3а кращі переклади кримськотатарських авторів іншими мовами, а також інших авторів на кримськотатарську мову.

5. За популяризацію творчості Б. Чобан-заде у галузі літератури і мистецтва.

6. За кращі твори, публікації, дослідження, що відображають минуле, сьогодення і майбутнє К'арасувбазара.

7. За краще дослідження у галузі історії, етнографії і мистецтвознавства Криму.

При цьому премія присуджується особам, групам або організаціям, творчим колективам незалежно від місця їхнього проживання, національної приналежності, віросповідання.

Перше вручення премії відбулося у 2007 році.

За весь період діяльності Фонду, лауреатами премії ім. Бекіра Чобан-заде стали 14 чоловік.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Названо лауреатів премії імені Бекира Чобан-заде - 2008

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.