Меджліс засудив ізраїльський напад на «Флотилію свободи»

1
Меджліс закликає Раду Безпеки ООН та інші міжнародні інституції гарантувати швидке припинення блокади Сектора Гази з боку «Ізраїлю» і відновлення соціальної та політичної стабільності у регіоні
03.06.2010
Оцініть статтю: 
(237 оцінки)
Теги: 
oksana
Зображення користувача oksana.

Меджліс кримськотатарського народу рішуче засуджує факт збройного нападу ВМС «Ізраїлю» на кораблі і пасажирів гуманітарного конвою «Флотилія свободи» і вислювлює співчуття у зв'язку із загибеллю і пораненням десятків мирних людей.

Як повідомили інформагентству QHA у прес-службі Меджлісу кримськотатарського народу, 1 червня поточного року на засіданні Міллі Меджлісу було прийнято заяву, що засуджує дії ізраїльських військових, а також закликає міжнародне співтовариство притягати до кримінальної відповідальності осіб, винних у вбивстві активістів руху за мир, що намагалися прорвати ізраїльську морську блокаду Гази.

Зокрема, своєю заявою, Меджліс закликає Раду Безпеки ООН та інші міжнародні інституції гарантувати швидке припинення блокади Сектора Гази з боку «Ізраїлю» і відновлення соціальної та політичної стабільності у регіоні.

Заява «Бізім К'ирим»

Також із заявою щодо дій «Ізраїлю» виступила кримськотатарська громадська організація «Бізім К'ирим» («Наш Крим»).

«Ми висловлюємо рішуче неприйняття дій, направлених на перешкоджання надання гуманітарної допомоги Сектору Газа, і засуджуємо напад на цивільних пасажирів флотилії», - мовиться у заяві, текст якої має у своєму розпорядженні QHA.

ГО «Бізім К'ирим» закликала міжнародне співтовариство і держав-ініціаторів гуманітарної допомоги дати належну оцінку злочинам і застосувати невідкладні адекватні заходи з метою покарання винних і встановлення стабільності у регіоні.

Нагадаємо, в ніч з 30 на 31 травня 2010 року у міжнародних водах Середземного моря військово-морські сили «Ізраїлю» атакували конвой «Флотилія свободи», що йшов з гуманітарною допомогою для мирного населення Сектора Газа.

Трагедія, що розігралася навколо гуманітарного конвою «Флотилія свободи» унаслідок невмотивованого і невиправданого застосування ВМС «Ізраїлю» бойової зброї, викликала широке обурення і різке засудження з боку міжнародної громадськості, включаючи ООН, інші міжнародні організації та уряди багатьох країн.

Спеціальний доповідач ООН із ситуації на окупованих палестинських територіях Річард Фальк назвав трагедію, що сталася, «кривавим побоїщем у відкритому морі, жертвами якого стали беззбройні активісти гуманітарних організацій», «волаючим злочином проти людяності».

Акції в Україні

Мітинг на підтримку активістів «Флотилії свободи» пройшов учора, 2 червня, у Києві перед будівлею ізраїльського посольства.

На мітинг, висловити своє обурення діями «Ізраїлю» щодо учасників гуманітарної флотилії, зібралися близько 200 чоловік. Активісти скандували «Хай живе Туреччина і Палестина!», вимагаючи зняття блокади Гази. Також демонстранти закликали до суду над лідерами «Ізраїлю» і виключення його з Ради Безпеки ООН.

1 червня у Харкові місцеві мусульмани за участю ряду громадських організацій провели зустріч, присвячену кривавій розправі ізраїльських військових над мирними активістами гуманітарної місії, в результаті якої загинули близько 20 чоловік і 60 отримали поранення.

Учасники зустрічі вітали позиції Туреччини щодо палестинської проблеми, а також закликали до подальшої підтримки населення Гази і чинення тиску на «Ізраїль» до тих пір, поки не буде знята блокада.

Український омбудсман назвав дії Ізраїлю «актом морського тероризму», що продемонстрував грубу зневагу фундаментальними правами людини, перш за все правом на життя.

Уповноважений з прав людини в Україні Ніна Карпачова висловила глибоке обурення застосуванням військової сили «Ізраїлем» проти мирних учасників «Флотилії свободи» в нейтральних водах, що суперечить нормам міжнародного права, зокрема Конвенції ООН з морського права.

Також раніше МЗС України закликало провести ґрунтовне розслідування інциденту у Середземному морі.

«В Україні з глибокою стурбованістю сприйняли повідомлення про інцидент, що стався 31 травня з морським гуманітарним конвоєм, призначеним для жителів Сектора Газа», - мовиться в офіційному зверненні Департаменту інформаційної політики МЗС України.

Також у відомстві стурбовані «фактом застосування зброї, внаслідок чого загинули мирні люди».

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

Новини

В Україні пройшли акції на підтримку «Флотилії свободи»

МЗС України закликало негайно розслідувати напад «Ізраїлю» на судна «Флотилії свободи»

Карпачова назвала напад «Ізраїлю» на кораблі правозахисників актом морського тероризму

«Ізраїль» атакував кораблі гуманітарної місії, що намагалася прорвати блокаду Гази

Київ вимагає розслідування від уряду «Ізраїлю»

В Сімферополі виступили проти дій Ізраїлю у секторі Газа

В Києві пройшла демонстрація проти агресії Ізраїлю в Газі

Статті

Побоїще у відкритому морі

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.