Представники Держкомнацрелігій та місії ООН обговорили проблеми кримських татар

1
В ході зустрічі сторони обмінялися думками з приводу ефективності реалізації міжнародних проектів в АР Крим
17.06.2010
Оцініть статтю: 
(354 оцінки)
Теги: 
oksana
Зображення користувача oksana.

У Києві представники Державного комітету у справах національностей і релігій і місії ООН із політичних питань та Бюро Програми розвитку ООН з безпеки і запобігання кризовим явищам обговорили ряд наболілих проблем кримськотатарського народу.

Як повідомили інформагентству QHA у прес-службі Державного комітету у справах національностей і релігій, 15 червня у приміщенні Держкомнацу відбулася зустріч Голови відомства Юрія Решетнікова з представниками місії ООН з політичних питань та Бюро Програми розвитку ООН (ПРООН) з безпеки та запобігання кризовим явищам Сердаром Байрієвим, Анітою Ернсторфен та Філліппом Боден-Ольяком.

У зустрічі також взяли участь заступники голови Держкомнацрелігий Юсуф Куркчі і Микола Новіченко, директор Департаменту у справах раніше депортованих за національною ознакою Володимир Загородній, начальник відділу європейської інтеграції і міжнародної співпраці Любов Шпіняк.

Зокрема, у своєму вступному слові Голова Держкомнацрелігій ознайомив присутніх з основними моментами процесу репатріації кримськотатарського населення, примусово депортованого з Криму до Середньої Азії, заходами з боку Української держави щодо створення сприятливих умов для їхнього повернення, облаштування й інтеграції в українське суспільство, станом розвитку національної освіти.

В ході зустрічі сторони обмінялися думками з приводу ефективності реалізації міжнародних проектів в АР Крим. Наголошено на високій результативності імплементації ініціатив за підтримки ПРООН, програми Уряду Турецької Республіки «ТІКА» та низки ситуативних проектів, спрямованих на розвиток громадянського суспільства.

Особливу увагу було звернуто на ініціативу Держкомнацрелігій, яка підтримується Кабінетом Міністрів України, щодо продовження терміну дії Програми розселення й облаштування депортованих кримських татар, які повернулися на проживання в Україну, до 2015 року.

Також наголошено на необхідності законодавчого забезпечення процесу репатріації й прийняття Верховною Радою України проекту Закону України «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою», розробленого народним депутатом України, Головою Меджлісу кримськотатарського народу Мустафою Джемільовим.

Релігійна ситуація

У ході зустрічі обговорювалося також питання щодо конфесійної ситуації в Криму та діяльності мусульманських релігійних організацій.

Іноземних гостей поінформовано про функціонування під патронатом Держкомнацрелігій Ради представників Духовних управлінь і центрів мусульман України (РДУЦМУ), яка, серед іншого, здійснює напрацювання комплексу системних заходів на основі досягнутого консенсусу щодо нейтралізації можливих проявів радикалізму та екстемізму в мусульманському релігійному середовищі автономії.

«По закінченню зібрання учасники висловили готовність до поглиблення співпраці у реалізації конкретних проектів і програм, які можуть стосуватися підтримки окремих етносів; заходів із утвердження міжнаціонального миру й забезпечення толерантності між багатонаціональними громадами в Криму; забезпечення свободи совісті; сприяння облаштуванню депортованих кримських татар, які повернулися чи повертаються на проживання в Україну, їх адаптації та інтеграції в українське суспільство», - підсумували у прес-службі відомства.

За матеріалами QHA

Посилання на тему:

ОБСЄ завершує широкомасштабний проект, спрямований на гармонізацію міжетнічних відносин у Криму

Заступник голови Меджлісу: Янукович підійшов до проблем кримських татар половинчасто

В. Янукович взяв під особистий контроль питання облаштування репатріантів

В.Янукович зустрівся з представниками Меджлісу кримськотатарського народу

Україна розробить національну програму підтримки кримськотатарського народу, - В.Янукович

В Європарламенті обговорили кримськотатарське питання

Проект з надання допомоги кримськотатарським школам буде продовжений

В парламенті зареєстрований законопроект, що передбачає повернення майна депортованим

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.