Опоганення меморіалу жертв депортації у Сімферополі – спроба посварити український і кримськотатарський народи

1
До того як в парку Салгірка був встановлений великий меморіал, там стояв камінь, його завжди напередодні загальнонаціональних або загальнодержавних подій, які тією чи іншою мірою пов’язані з кримськотатарським народом, поганили.
27.08.2010
Оцініть статтю: 
(205 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

У Сімферополі напередодні Загальноєвропейського дня пам'яті жертв сталінізму й нацизму невідомі опоганили меморіал жертв депортації, що в парку Салгірка. Представники кримськотатарського й українського національних рухів назвали випадок провокацією, направленою проти дружби між двома народами.

Як повідомили «Кримському інформаційному агентству» у прес-службі Меджлісу кримськотатарського народу, учасники інформаційного пікету, присвяченого Загальноєвропейському дню пам'яті жертв сталінізму і нацизму, прийшовши до меморіалу, виявили, що на ньому написано: «Крим український, а не татарський. Слава Україні!», а в написі «Це не повинно повторитися» стертий прийменник «не».

«Це не перший акт вандалізму, - розповіла «КП - Крим» прес-секретар Меджлісу кримськотатарського народу Ліля Муслімова. – До того як в парку Салгірка був встановлений великий меморіал, там стояв камінь, його завжди напередодні загальнонаціональних або загальнодержавних подій, які тією чи іншою мірою пов’язані з кримськотатарським народом, поганили».

Такі акти здійснюються не лише в парку Салгірка. Хулігани постійно пишуть гидоти на будівлі Меджлісу і псують надгробки на татарських кладовищах.

«Подібного роду випадки не тягнуть покарання з боку органів внутрішніх справ, тому у деяких хуліганів входить у звичку здійснювати подібні дії», - упевнені в Меджлісі.

Провокація

У прес-службі вважають, що напис був нанесений «мабуть, з метою внести розбіжності у дружбу представників кримськотатарського і українського національних рухів». «Проте, очевидно, що кримські татари не купляться на подібні провокації, оскільки ті з ким вони дружать, визначаються не за такими написами, а за реальними справами», — зазначили в Меджлісі.

У свою чергу, член фракції «Курултай–Рух» Леонід Пілунський також запевнив, що «мерзотні провокатори», що опоганили меморіал, не зможуть посварити кримськотатарський і український народи. «Нічого вони цим не доб'ються», - сказав він.

«Нишком робити таку капость – це просто підло і мерзотно, так діють звичайні політичні пройдисвіти, негідники і політичні імпотенти», – заявив Пілунський.

Він охарактеризував даний інцидент як прояв фашизму. «Фашизм не повториться, хто б це не був, – козаки, проросійські сили, ультранаціоналісти», – підкреслив депутат.

За матеріалами «КІА» і «КП - Крим»

Посилання на тему:

У Криму існує велике замовлення на міжетнічний конфлікт, - думка експерта

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.