Меджліс не братиме участь у Раді представників кримськотатарського народу, поки її членів призначатимуть «зверху»

1
Президіум 3-ої сесії Курултаю кримськотатарського народу V скликання
30.08.2010
Оцініть статтю: 
(502 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Члени Меджлісу кримськотатарського народу не братимуть участь у роботі нового складу Ради представників кримськотатарського народу при Президентові України, поки глава держави не прислухається до вимог Курултаю про повернення до колишнього принципу формування Ради шляхом обрання її членів самими кримськими татарами, а не їх призначенням зверху. Про це журналістам агентства «е-Крим» повідомив голова Меджлісу Мустафа Джемільов за підсумками роботи 3-ої сесії Курултаю кримськотатарського народу V скликання.

Лідер Меджлісу пояснив, що таке рішення випливає з тексту постанови, прийнятої делегатами Курултаю з приводу недавнього указу глави держави про зміну складу Ради представників кримськотатарського народу. «У цій постанові вказується заклик до Президента переглянути [указ] з урахуванням вимог як Конституції, так і міжнародних правових норм», — сказав Джемільов.

Представництво «від імені народу»

У постанові Курултаю уточнюється, що Рада представників кримськотатарського народу створювалася на принципах делегування кримськими татарами своїх представників, а не їх призначення зверху, і до складу Ради увійшли, таким чином, члени Меджлісу кримськотатарського народу, що обираються Курултаєм. В той же час, своїм недавнім указом глава держави змінив склад Ради і ввів принцип призначення її членів.

Внаслідок цього «Рада представників кримськотатарського народу при Президентові України втрачає повноваження бути представником від імені кримськотатарського народу, а її члени, що призначаються зверху, можуть представляти у Раді виключно особисті підходи й особисті позиції при обговоренні й ухваленні рішень, пов'язаних з поверненням, облаштуванням і відновленням прав кримськотатарського народу», підкреслили делегати Курултаю.

Крім того, в ухвалі наголошується, що встановлені новим указом принципи діяльності Ради не відповідають 18 статті Декларації ООН про права корінних народів, де сказано, що «корінні народи мають право на участь в ухваленні рішень з питань, які торкалися б їх прав, через представників, що обираються ними самими за своїми власними процедурами».

Таким чином, у ситуації, що склалася, Курултай кримськотатарського народу ухвалив «звернутися до Президента України з вимогами, направленими на повернення Раді функцій представництва від імені кримськотатарського народу, що передбачає формування її складу представниками, уповноваженими Курултаєм кримськотатарського народу, делегати якого обираються самими кримськими татарами».

При цьому повідомляється, що рішення національного з'їзду є остаточним. Члени Меджлісу і делегати Курултаю, що входять до складу Ради, не братимуть участь в засіданні цього органу, яке найближчим часом має намір скликати Голова Ради міністрів Криму Василь Джарти.

Як повідомлялося раніше, Президент України Віктор Янукович скоротив персональний склад Ради представників кримськотатарського народу при Президентові з 33 до 19 чоловік. При цьому крім представників Меджлісу кримськотатарського народу на чолі з його головою Мустафою Джемільовим до складу Ради увійшли представники сил, опозиційних Меджлісу, окремі громадські діячі.

За матеріалами «е-Крим»

Посилання на тему:

Президент кардинально змінив склад Ради представників кримськотатарського народу

Меджліс попросив Президента про зустріч

Меджліс відмовився від зустрічі з Президентом через переформатування списку учасників

Заступник голови Меджлісу: Янукович підійшов до проблем кримських татар половинчасто

В.Янукович зустрівся з представниками Меджлісу кримськотатарського народу

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.