НЕК визнав висловлювання козачого отамана скандально відомої общини Соболь такими, що розпалюють національну ворожнечу

1
Козачий отаман Віталій Храмов
16.09.2010
Оцініть статтю: 
(382 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Національна експертна комісія з моралі 14 вересня одностайно визнала квітневі випуски програми Неформальна розмова на Першому Севастопольському каналі такими, що розпалюють національну і релігійну ворожнечу.

У прямому ефірі Неформальної розмови 14 і 28 квітня виступав старійшина російської козачої общини Соболь Віталій Храмов. За його словами, Україна виникла в результаті п'ятої (1917-1922 рр) і сьомої (1985-1994 рр) російсько-єврейських воєн, у яких Росія програла євреям. Храмов у ході передачі стверджував, що Україна - це сумісний проект австрійців і єврейської терористичної організації Інтернаціонал, який виник 200 років тому. Територію сучасної України він назвав «територія, на якій ми зараз проживаємо» або «Російська держава Україна». Крім того, Храмов образливо відзивався про український і грузинський народи.

Ведуча передачі на початку випуску попередила глядачів, що програма транслюється в прямому ефірі, і що телеканал не завжди розділяє погляди гостей і не несе відповідальності за їх слова, разом із тим підкресливши, що кожен має право на свою точку зору.

Проте чиновники вирішили, що відповідальність телеканалу понести доведеться. На думку членів НЕК, які керувалися ст. 2 Закону України Про захист суспільної моралі, виробництво й розповсюдження такої продукції на території України забороняється.

Про ухвалене рішення комісія оповістить Нацраду з питань телебачення і радіомовлення, Службу безпеки України, Держкомітет у справах національностей і релігій, а також гендиректора телеканалу Перший Севастопольський.

Нагадаємо, що козача община Соболь неодноразово робила провокаційні дії й виступала з заявами, направленими на розпалювання міжнаціональної і міжрелігійної ворожнечі проти кримських мусульман.

Зокрема, козаки виставляли себе захисниками несанкціоновано встановленого уклінного хреста у селі Віліно Бахчисарайського району і закликали до помсти за вбивство п'ятирічного хлопчика психічно хворим.

Крім того, в липні цього року община Соболь брала активну участь в акції протесту проти будівництва Соборної мечеті в Сімферополі, в якій козаки виступили з антиісламськими гаслами і заявами.

За матеріалами «Кореспондент»

Посилання на тему:

В Сімферополі порушили кримінальну справу за розпалювання національної ворожнечі

«Козаки поза законом» проти законної вимоги мусульман Криму

«Кримські козаки» закликають до помсти

Акт вандалізму на мусульманському кладовищі вчинили козаки?

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.