Перший міжнародний конкурс читців Корану - свідоцтво відродження Ісламу в Криму

1
Звернення до до організаторів і учасників конкурсу голови Меджлісу кримськотатарського народу Мустафи Джемільова.
29.10.2010
Оцініть статтю: 
(364 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Після більш ніж двох століть жорстокого переслідування кримських мусульман, проведення у Сімферополі Міжнародного конкурсу читців Корану свідчить про відродження Ісламу в Криму, а участь у змаганнях такого рівня вихованців кримських медресе вселяє оптимізм і надію на майбутнє.

Говорячи про значення подібних конкурсів читання Священного Корану, муфтій мусульман Криму Еміралі Аблаєв назвав проведений захід «дуже хорошим прикладом» для жителів всього півострова, як для мусульман, так і немусульман.

«Він показує, що таке релігія Іслам і яке відношення мусульман до Священного писання», - сказав Аблаєв.

За його словами, проведення подібних заходів має величезне значення для відродження Ісламу в Криму.

«Він допомагає кримським татарам наблизитися й зануритися в прекрасну спадщину свого народу. Я щиро бажаю, щоб подібні конкурси проходили щороку або навіть двічі на рік. Для цього ми намагатимемося робити все залежне від нас», - запевнив Аблаєв.

Муфтій дав високу оцінку рівню підготовки конкурсантів з України. І хоча у порівнянні з іншими країнами, що брали участь у конкурсі, інфраструктура для вивчення Корану в Україні знаходиться на стадії становлення, участь українських вихованців у престижних змаганнях міжнародного рівня викликає величезну радість і дає великі надії на майбутнє.

«Враховуючи ті історичні події, через які пройшли мусульмани у Криму... можна сказати, що наші конкурсанти були на першому місці. Я дуже пишаюся ними», - підкреслив духовний лідер кримських мусульман.

Знищення і відродження

Про величезне практичне й моральне значення проведення такого грандіозного заходу для кримських мусульман говорив також голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемільов.

У своєму зверненні до організаторів і учасників конкурсу він нагадав, що Крим – це національна територія одного з мусульманських народів Європи, де Іслам, на превеликий жаль, впродовж більше двох століть переживав жорстокі переслідування.

«Коли, завдяки існуванню нашої держави – Кримського ханства – у Криму було більш ніж 1,5 тисячі мечетей, діяли численні вищі учбові заклади, а півтисячоліття тому був відкритий один з найстаріших Ісламських університетів у Європі -«Зинджирли медресе». Проте після завоювання нашої території сусідньою державою, почалося систематичне вигнання корінного народу зі своєї рідної землі й знищення його духовних цінностей», – сказав голова Меджлісу.

За словами Джемільова, найбільш жорстокі переслідування проти мусульман і систематичне знищення ісламської культури у Криму здійснювали після тотальної депортації мусульман Криму у кінці Другої світової війни. Як приклад, що свідчить про рівень жорстокості й агресивності тоталітарного режиму стосовно мусульман Криму, він нагадав, що на півострові після депортації кримських татар знищували навіть надгробні камені на мусульманських кладовищах.

Джемільов також звернув увагу на те, що з моменту повернення на батьківщину кримські мусульмани вимушені були починати відродження практично з нуля. Проте завдяки енергії співвітчизників і підтримці з мусульманських країн протягом останніх 20 років зроблено вже дуже багато для відродження ісламу в Криму.

«Було побудовано 84 нових мечеті, відновлені з руїн і повернені 43 старих мечеті. Але потрібно виконати ще багато роботи. Ми повинні побудувати ще більше сотні мечетей, підвищити рівень знань ісламу серед наших співвітчизників, нейтралізувати діяльність різних сект, що діють на нашій території і вводять в оману наших людей, що сіють розбрат серед мусульман Криму і дискредитують нашу священну релігію в очах представників інших віросповідань», – підкреслив Джемільов.

Нагадаємо, в конкурсі, який проходив з 24 по 26 жовтня в Ісламському культурному центрі Сімферополя, взяли участь 34 представники з Азербайджану, Білорусі, Дагестану, Казахстану, Киргизії, Молдови, Росії, Таджикистану, Узбекистану і України.

Захід був організований за ініціативою Всеукраїнської асоціації громадських організацій «Альраїд» спільно з Всесвітньою Ісламською благодійною організацією (Кувейт), Всесвітньою організацією з навчання Священному Корану (Саудівська Аравія) і Духовним управлінням мусульман Криму.

Під час конкурсу його учасники демонстрували знання тексту Священного Корану на чотирьох рівнях: знання напам'ять всього Корану, половини, чверті Священної Книги і останніх трьох джузів.

За матеріалами ЗМІ

Посилання на тему:

Новини

Проведення Міжнародного конкурсу читців Корану сприяє взаєморозумінню і толерантності, - В.Плакида

В Україні завершився Перший міжнародний конкурс читців Корану

Україна вперше приймає Міжнародний конкурс знавців Корану

Українські хафізи представлять країну відразу на декількох міжнародних конкурсах із читання Корану

В українській школі хафізів відбувся другий випуск знавців Священного Корану

Сімферопольська школа хафізів випустила перших в історії України читців Корану

Статті

Надія ісламського відродження в Україні

Хафізи України

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.