Постпред Президента: Курбан-байрам став невід'ємною частиною культурного і релігійного життя України

1
За словами В. Плакиди, свято «нагадує кожному з нас, що традиції ісламу засновані на вічних цінностях справедливості, добра, милосердя і турботи про ближнього».
17.11.2010
Оцініть статтю: 
(262 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Світле свято жертвопринесення Курбан-байрам, яке символізує мир і благодійність, стало сьогодні невід'ємною частиною культурного і релігійного життя України. Про це 16 листопада у своєму привітанні кримським мусульманам заявив виконуючий обов'язки Постійного Представника Президента України в АР Крим Віктор Плакида.

У його вітанні, зокрема, мовиться: «Щиро поздоровляю всіх кримчан, що сповідають Іслам, зі світлим святом жертвопринесення - Курбан-байрам, який символізує мир і благодійність.

Це світле свято стало сьогодні невід'ємною частиною культурного і релігійного життя України».

За словами В. Плакиди, свято «нагадує кожному з нас, що традиції ісламу засновані на вічних цінностях справедливості, добра, милосердя і турботи про ближнього, виховує толерантність і прихильність загальнолюдським цінностям, сприяє духовному відродженню і збереженню взаєморозуміння і міжнаціональної злагоди у нашому суспільстві».

В.о. Постпреда Президента побажав усім мусульманам Криму міцного здоров'я, благополуччя, миру й добра.

«Хай святість і мудрість цих священних днів супроводжує вас впродовж усього року, надихає на духовне самовдосконалення і плідну працю в ім'я процвітання АР Крим і зміцнення Української держави», - завершив він.

Жертвопринесення

Курбан-байрам - свято жертвопринесення, одне з головних у мусульманському календарі. Його святкування триває не лише безпосередньо в день Курбан-байраму, який цього року припав на 16 листопада, а й протягом подальших двох днів.

У ці дні мусульманин повинен по можливості принести в жертву барана, корову або іншу домашню худобину. Причому вбивати тварину потрібно, строго дотримуючись певних правил і молючись.

Третину м'яса мусульманин повинен віддати біднякам, третина - родичам і знайомим, остання третина залишається у сім'ї.

З'їсти м'ясо жертовної тварини бажано протягом трьох святкових днів.

Свято милосердя

Ще важливіша духовна складова цього свята. Воно знаменує закінчення хаджу і відзначається в 10 день дванадцятого місяця ісламського місячного календаря (зуль-хідж) в пам'ять про жертвопринесення пророка Ібрагіма і через 70 днів після свята Рамазан байрам.

Згідно Корану, Архангел Джабраїл з'явився до пророка Ібрагіма уві сні і передав йому веління від Аллаха принести у жертву свого первістка Ісмаїла. Ібрагім вирушив у долину Міна, до того місця, де нині стоїть Мекка, і почав приготування. Проте це виявилося випробуванням від Аллаха, який замінив для Ібрагіма жертву сином на жертву ягням.

Таким чином, свято символізує милосердя, велич Бога й те, що віра — найкраща жертва.

Мусульмани знають, що Курбан-байрам пробуджує найкращі людські устремління: жертовність і милосердя, гуманність і відданість високим ідеалам. Цей священний день втілює у собі високі етичні ідеали Ісламу, кращі традиції історії і культури багатьох народів. Це свято турботи про ближнього і єднання сім'ї.

За матеріалами «Полуостров»

Посилання на тему:

Перший день Курбан-байрама буде вихідним для мусульман Криму

Проведення Міжнародного конкурсу читців Корану сприяє взаєморозумінню і толерантності, - В.Плакида

Представництво Президента в Криму високо оцінило діяльність ісламської асоціації

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.