Моніторинг ЗМІ: «Всесвітній халіфат» і Україна

Моніторинг ЗМІ: «Всесвітній халіфат» і Україна
05.11.2009
Оцініть статтю: 
(533 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Без перебільшення найгарячішою новиною цього тижня стала заява голови МВС України Юрія Луценко про те, що у Криму та інших регіонах країни створюється «терористична організація» на базі радикальної ісламської течії «Ат-Такфір валь-Хіджра» («Відлучення і вигнання»). За його словами, протягом декількох років у країні вербували і тренували людей, готовлячи їх до «можливих терористичних і воєнних дій».

«На території Криму і всієї України розгортається мережа «екстремістського ісламського руху», що заборонений у багатьох країнах світу. Це люди, які прикриваються радикальними гаслами для досягнення своєї протиправної мети - знищення всіх національних держав і створення всесвітнього халіфату» - підкреслив Луценко.

Що ж пишуть з цього приводу деякі відомі українські мас-медіа?

Вчорашня публікація в «Оглядачі» починається із заяви, що «в Україні підтвердилося те, про що багато людей знали давно: при повному потуранні правоохоронних органів і влади у країні відкрито функціонують філії різних терористичних організацій, і не просто функціонують, а готовлять масштабні терористичні акти». Про це читаємо у статті Ісламські терористи добралися до України.

Видання пов’язує діяльність «Такфір» із всюдисущою «Аль-Каїдою», називаючи «Ат-Такфір валь-Хіджра» «дочкою» жахливого і невловимого терористичного угруповання.

«Насторожують і дані, що надходять, про те, що представники цих груп зараз намагаються скупити деякі українські ЗМІ, щоб здобути можливість на серйозному рівні ідеологічно впливати на широкі маси населення країни…», підігріває ситуацію «Оглядач». Звідки надходять дані про спроби груп «скупити українські ЗМІ» не уточнюється.

Журнал «Публічні люди» публікує цю ж статтю з посиланням на «Оглядач».

Газета «Сьогодні» задається питанням: Замах на Джемільова. Великий терор чи провокація від МВС? Видання цитує слова народного депутата від Партії регіонів Вадима Колесниченко про те, що підготовки замаху на лідера кримськотатарського меджлісу Мустафу Джемільова взагалі не було, а інформація про замах — це провокація «міністра всіх брудних справ» Юрія Луценко. Таку заяву Колесниченко зробив у вечірньому ефірі телеканалу «ICTV».

«Луценко мобілізує кримсько-татарський електорат під те, що потрібно голосувати за силу під назвою Тимошенко, тому що тільки вони виявили замах на Джемільова. Як такого цього замаху не було й немає», - заявив Колесниченко.

«Розповідь про терористів - це питання про те, що затримали двох людей, у яких виявили деяку зброю. Але справа у тому, що бойова зброя постійно на території всієї України вилучається у різних людей, але чомусь їх терористами не називають. Чому? Та тому, що намагаються постійно розіграти кримську карту», - цитує нардепа газета «Сьогодні».

Газета «День» в аналітичній статті під заголовком Україна і глобальні виклики залякує українських читачів радикальним ісламом, що «веде перманентний «джихад» із християнсько-іудейською цивілізацією». «Годі й думати, що Україна здатна ігнорувати цей виклик. Власне, не тільки Крим, де вже на повний розмах діє агентура радикальних ісламістів, намагаючись зруйнувати традиційний ліберальний іслам кримських татар, а й інші міста України, де рекрутують освічену молодь до лав прихильників радикальних версій ісламу, стали ареною наступу ідеологів та організаторів «усесвітнього джихаду», - страшить видання.

Бережіться, «Аль-Каїда» уже в Україні!, поспішає попередити українців сайт MIGnews.com.ua і для більшої переконливості наводить змонтовану картинку, на якій на тлі українського прапора стоїть «чорна-чорна» людина з автоматом у руках. Під заголовком ховається все та ж стаття з «Оглядача».

Екстремісти планували потопити Україну у крові, продовжує лякати українських обивателів MIGnews.com.ua і знову ілюструє свою публікацію досить невдалим зображенням, на якому карта України нібито залита кров'ю. Правда, не будь цей малюнок наведений у статті з таким грізним заголовком, у глядача навряд чи б виникли «криваві» асоціації. «Екстремістське угруповання готувалося до джихаду: знайдені землянки і схрони з припасами на випадок початку активного етапу дій. Свою вербувальну мережу вони розвивали у Криму і в інших областях України», пише видання, і далі посилається на згадану вище статтю у газеті «Сьогодні».

«Аль-Каїда» - в Україні!.., підхоплює істерію MIGnews.com.ua регіональне видання Житомир.info.

Тема ісламського екстремізму в Україні піднімається далеко не вперше, і ласі на сенсацію засобу мас-медіа завжди охоче хапаються за неї у погоні за жаданими рейтингами. У цьому зв'язку хочеться особливо відзначити повідомлення, що з'явилося на російському мусульманському порталі Іслам.ру. Заголовок новини Сенсація для обивателів: «Ахмет-телемайстер» хотів підірвати всю Україну дуже вдало ілюструє поведінку українських ЗМІ у даній ситуації.

За матеріалами ЗМІ

Посилання на тему:

Міліція вжила радикальних заходів

Україні потрібне законодавство, що перешкоджатиме легалізації екстремістських організацій - Ю. Луценко

Міліція Криму заявляє про ліквідацію банди, члени якої «готувалися до ведення збройного джихаду»

Очевидці конфлікту у кримській мечеті звинуватили міліцію у неправдивості

Заборона «Хизб-ут-Тахрір» не виправить ситуації, - експерт

Р. Чубаров за заборону «Хизб-ут-Тахрір» в Україні

Г. Москаль закликав СБУ порушити кримінальну справу проти керівництва «Хизб-ут-Тахрір»

Заяви про активізацію радикалів у Криму - це намагання отримати дивіденди напередодні виборів, вважає Р. Чубаров

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.