Iнший погляд на події в Криму

1
Перший справа - заступник голови ДУМУ «Умма» Іслям Гімадутін.
09.11.2009
Оцініть статтю: 
(557 оцінки)
oksana
Зображення користувача oksana.

Доволі широкого резонансу набули нещодавні події в Криму, пов’язані з арештом так званих «ісламських екстремістів» із маргінального угруповання «Такфір валь-хіджра». Арешт і вилучення у них зброї та літератури стали зразково-показовими. Їх крутили по всіх центральних телеканалах, про них писали в ЗМІ, сперечалися на модному ток-шоу. Була озвучена офіційна версія подій і «плани екстремістів». Усе наче б і нічого, та ось у нас, мусульман України, питань залишилося більше, ніж відповідей.

Іслям ГІМАДУТІН, заступник голови Духовного управління мусульман України «Умма»

По-перше, нас сильно засмутили заяви про те, що ці події — спалах «ісламського екстремізму». Звісно, ми визнаємо, що й серед мусульман є кримінальні елементи. Проте бандитизм, екстремізм, тероризм та інші «-ізми» не мають жодного стосунку до світової релігії — ісламу. Про це скажемо нижче.

По-друге, ми чекали приблизно такого розвитку подій, хоч у душі й сподівалися, що в політиків достатньо розсудливості не розігрувати «ісламську карту» в своїх інтересах. Чому ми чекали цього? Ще навесні цього року представники цього нечисленного маргінального угрупування влаштували в Криму «розбори» поміж собою, внаслідок чого з вогнепальної зброї було поранено двох осіб. Звістка про це розлетілася миттєво. Яким же було наше здивування, коли правоохоронні органи нічого не зробили для затримання всіх послідовників «Такфір валь-хіджра». Адже ще навесні тему «такфіритів» можна було закрити. Позаяк цього не сталося, мусульмани зрозуміли: хтось відклав цю справу до більш відповідних часів. І ось ці «відповідні» часи настали — почалися президентські перегони. З блиском і пафосом затримують «небезпечних екстремістів», яким дозволили гуляти на свободі цілих півроку!

Дивні якісь «екстремісти»... Мусульман в Україні небагато, близько 2% населення країни. За такої незначної кількості недивно, що ми багато що знаємо одне про одного. Так ось, серед самих мусульман існує тверде переконання, що «такфірити» є не більш, ніж бандитами й злочинцями, котрі реабілітують свої вчинки ледве не месіанськими гаслами про їхню обраність і непідсудність земній владі. Все це — ширма. Так вони виправдовують свої злочини перед самими мусульманами. А ми їм не віримо, бо знаємо, що в Священному Корані сказано: «А якщо хтось умисно вб’є віруючого, то відплата йому (тобто вбивці) — пекло, де буде він вічно. Розгнівається Бог на нього, прокляне його й підготує йому покарання велике» (Коран, 4:93). Тепер ви розумієте, які з них мусульмани, якщо вони стріляли в єдиновірців.

У ісламі вбивати будь-кого без суду й слідства забороняється, навіть якщо злочини людини очевидні і явно тягнуть на вищий ступінь покарання. Хочу донести до вас, що іслам — це не беззаконня й необмеженість. Іслам — це закон і суворий процесуальний порядок. Згідно з шаріатом, навіть військових злочинців не страчують без суду та слідства. Злочинців судять згідно з законом, при цьому вони мають право на захист. А вбивати просто так — це не іслам, це явний кримінал.

«Якщо в небі загоряються зірки, значить це комусь потрібно», — сказав класик. Ось і ми, мусульмани України, думаємо, що ці запізнілі арешти, ці несподівані появи на екранах членів різних угрупувань комусь дуже потрібні. На їхніх викриттях і арештах можна публічно попіаритися — звісна річ, у своїх політичних інтересах. Може, їх навіть «вирощують» і «підгодовують», щоб у відповідний час «принести у жертву»?.. А страждають звичайні мусульмани, котрі, як і 90% наших співгромадян, ледве зводять кінці з кінцями, живуть і трудяться, виховують дітей, зберігають вірність своїй вірі та традиціям, а потім, через причини, що від них не залежать, стають ізгоями.

Діяльність окремих осіб, які прикриваються буцімто ісламськими гаслами, шкодить насамперед самим мусульманам. ЗМІ розкручують ісламофобію на догоду певним політичним силам, а тінь падає на чесне ім’я ісламу та мусульман України. За 18 років незалежності в нас не було жодного ісламського екстремізму, і раптом його «зробили». Вочевидь, і справді ці вибори будуть найбруднішими за всю історію країни.

За матеріалами газети «День»

Посилання на тему:

Новини

Політсили напередодні виборів будуть спекулювати на темі міжетнічної ситуації в АРК, - вважає Іоффе

Загрози тероризму в Україні немає, - представник СБУ

Духовне управління мусульман «Умма» закликає не розпалювати ісламофобію в Україні

Заяви про активізацію радикалів у Криму - це намагання отримати дивіденди напередодні виборів, вважає Р. Чубаров

Статті

Експерти вважають події у Криму піаром і пов'язують їх з майбутніми виборами в Україні

Рефат Чубаров: завдання людей, що сповідують Однобожжя, – жити у злагоді зі своєю совістю і своїми сусідами

Міжконфесійні конфлікти у Криму роздмухують політики і медійники, - думка експерта

Огляд преси

Моніторинг ЗМІ: «Всесвітній халіфат» і Україна

Щоб додати коментар, увійдіть або зареєструйтесь
Якшо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.